Сили оборони України знищили 3 великі арсенали в Росії — про наслідки для фронту розповів Дикий

Вибухи на складі в місті Торопець. Скріншот: x.com/TheDeadDistrict

Сили оборони України знищили три великі арсенали російського Головного ракетно-артилерійського управління (ГРАУ), що надалі сильно вплине на ситуацію на фронті. Про це сьогодні, 14 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів екскомандир взводу батальйону “Айдар” Євген Дикий.

“Це не означає, що це вже відчули на фронті. Річ у тому, що ніхто ніколи не везе з великих арсеналів ГРАУ снаряди прямо на фронт. Між арсеналами ГРАУ та російськими окупаційними частинами є ціла мережа проміжних складів, які поступово зменшуються в розмірі, чим ближче до фронту. Тому, зрозуміло, поки ще ось ті проміжні склади, яких десятки, вони поки що забезпечують російську армію, тобто вона ще не відчула. Але річ у тім, що ці проміжні склади потрібно звідкись поповнювати. І ось поповнюються вони саме з великих, так би мовити, засіків батьківщини, ось якими є арсенали ГРАУ”, — сказав він.

Дикий зазначив, що великих арсеналів ГРАУ в європейській частині Росії загалом було сім, із них завдяки успішним діям Сил оборони за минулі два тижні трьох уже немає.

“Крім трьох великих арсеналів ГРАУ, ще було знищено, якщо не помиляюся, три склади наступного рівня після арсеналів ГРАУ, які є ще не тактичними, а, скажімо, стратегічними”, — сказав екскомандир взводу батальйону “Айдар”.

Він нагадав, що в Україні з 2014 року регулярно горіли склади Міноборони й однією з версій було, що це робота російського ГРУ.

“Потім прийшов 2022 рік, і виявилося, що так, це просто саме нас готували до того, що потім до нас прийдуть. І в результаті у нас тоді снаряди закінчилися десь до кінця квітня — початку травня 2022 року. Ось саме без таких великих складів, ось як ті, які ми зараз у Росії виносимо, виявляється, що складів саме тактичних, їх може на місяць вистачити, на два місяці. Але аж ніяк не на місяці. Росію тоді підвело те, що у нас виявилися раптом союзники, вони на це не розраховували. Нам почалися поставки снарядів з Європи, і це нас врятувало. Але точно так само, як свого часу Росію у 2023 році врятував товариш Ин (північнокорейський диктатор Кім Чен Ин, — ред.). Але навіть снаряди товариша Ина теж потрібно десь накопичувати. І ось ми нарешті показали, що те, що росіяни робили з нами з 2014-го до 2022-го, а ми відмовлялися цю реальність прийняти, тепер ми її прийняли та навчилися так робити самі. І виявляється, у будь-яку гру можна грати удвох, і відповідно, знищення ось таких великих стратегічних арсеналів — це не те, що відіб’ється на фронті за місяць, але це те, що відіб’ється приблизно за три місяці — пів року, але зате вже відіб’ється серйозно і надовго”, — сказав Дикий.

Читайте також: Літак, вертоліт та 8 установок ППО втратили російські окупанти за тиждень, — командувач Сухопутних військ ЗСУ

Нагадаємо, 9 жовтня українські Сили оборони вразили 67-й арсенал Головного ракетно-артилерійського управління Міноборони РФ у Брянській області. Там російські окупанти зберігали боєприпаси, зокрема ті, що Росії передала Північна Корея, а також керовані авіабомби.

Прямий ефір