Свідчення і технології: як фіксують страти українських військовополонених росіянами, розповів адвокат

Ілюстративне фото: gur.gov.ua

Дедалі частіше стають відомі випадки страти російськими військовими українських солдатів, які з тих чи інших причин здалися в полон. Це пов’язано зокрема з розширенням способів фіксації таких воєнних злочинів. Про це сьогодні, 13 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів адвокат, експерт Регіонального центру прав людини Андрій Яковлєв.

“Фіксація таких злочинів відбувається, наприклад, на підставі інформації свідків — тих же російських полонених, які дають свідчення. Нещодавно було поширено відео бесіди з російським військовополоненим, який розповів, як вони стратили трьох українських військовополонених, їм дали таку команду. Також такі позасудові страти можуть бути зафіксовані безпілотником, і за відеозаписом можна визначити, що точно сталося. Сьогодні завдяки застосуванню різних технологій збільшилася прозорість фронту, і інформації про воєнні злочини росіян стало більше”, — сказав Яковлєв.

Не завжди поіменно можна встановити виконавців воєнного злочину. Але можна встановити командира цієї військової групи.

“Існує принцип, який дає змогу притягати до відповідальності командирів, які віддали такий наказ і, відповідно, є співучасниками та організаторами цього злочину. Або вони не здійснили належний контроль, і тоді теж несуть кримінальну відповідальність нарівні з виконавцями”, — уточнив адвокат.

З огляду на те, що випадки страти відбувалися в різних регіонах, то чим більше таких командирів буде встановлено, тим вищим буде рівень командування, яке можна притягнути до відповідальності.

“На рівні Міжнародного кримінального суду можна притягати до відповідальності все командування Російської Федерації або найвище командування. Тому що не можна сказати, що вище російське командування могло не знати. Воно знало, або віддавало наказ. Відповідно, найвище російське командування відповідальне за розстріли нарівні з виконавцями, оскільки воно може впливати на своїх підлеглих”, — додав Яковлєв.

Але ресурси Міжнародного кримінального суду обмежені, розглядається дуже мало кримінальних справ.

“За 30 років МКС розглянув лише близько 20 справ. Тому не варто очікувати, що всі наші справи будуть ним розглянуті. Але можна почати хоча б переслідування військових злочинців. Все-таки систематичні розстріли українських військовополонених — це дуже серйозний злочин. І якщо на це не звернути уваги (навіть якщо не засудити, але хоча б почати розшукові дії), це дає Росії можливість повторювати такі випадки. І ми це бачимо. Відповідно, потрібно дуже швидко реагувати на це”, — акцентував адвокат.

Читайте також: Ймовірна страта дев’яти українських військовополонених — на російський злочин відреагували Лубінець і Сибіга

Як повідомлялося раніше, за даними Офісу генерального прокурора України, на початок жовтня була відома інформація про страту російськими військовими 93 українських полонених на полі бою. Після цього було зафіксовано факт розстрілу українських полонених у Нью-Йорку Донецької області. А 10 жовтня росіяни стратили дев’ятьох українських військовополонених у Курській області.

Прямий ефір