Імовірна страта дев’ятьох українських військовополонених — на російський злочин відреагували Лубінець та Сибіга

Російський окупант. Фото: flot2017.com

У соціальних мережах поширюється інформація про розстріл російськими окупантами дев’яти українських військовополонених у Курській області. На ситуацію сьогодні, 13 жовтня, відреагували уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець та очільник Міністерства закордонних справ України Андрій Сибіга, інформує FREEДОМ.

Омбудсмен зауважив, що страти полонених є грубим порушенням Женевської конвенції, та повідомив, що направив листи до Організації Об’єднаних Націй та Міжнародного Комітету Червоного Хреста щодо чергового злочину росіян.

“Ці дії не мають залишитися безкарними, і ворог повинен понести всю відповідальність. Росія — це країна-терорист, яка порушує всі правила та звичаї війни. Міжнародна спільнота не повинна заплющувати очі на такі злочини!” — наголосив Дмитро Лубінець.

До вжиття негайних заходів закликав міжнародну спільноту міністр закордонних справ України Андрій Сибіга — видати ордери Міжнародного кримінального суду (МКС) на арешт російських злочинців, посилити санкційний тиск, вимагати доступу міжнародних спостерігачів і медиків до місць утримання та сприяти звільненню військовополонених і всіх незаконно утримуваних осіб.

“Жорстоке поводження Росії з українськими військовополоненими є абсолютним варварством, грубим порушенням міжнародного гуманітарного права, законів і звичаїв війни. Страти стають частішими, 95% військовополонених піддаються тортурам, за даними ООН, позбавлені елементарних потреб і доступу”, — наголосив Андрій Сибіга.

Читайте також: Страта мечем українського військовополоненого російськими окупантами: прокуратура розпочала розслідування

Нагадаємо, за даними керівника української експертної групи “Сова”, учасника групи документування воєнних злочинів громадської ініціативи “Євромайдан-SOS/Трибунал для Путіна” Михайла Сави, зафіксовано понад 60 випадків страт українських військовополонених. Це лише зафіксовані факти, насправді їх більше.

Прямий ефір