Війська РФ готуються відновити штурми — яка ситуація на Запорізькому напрямку фронту: огляд (ВІДЕО)

Українські військові. Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Російські війська готуються відновити штурмові дії на Запорізькому напрямку, проте йдеться про атаки малими групами, а не про повноцінний наступ. Запорізький напрямок залишається одним із найнебезпечніших, заявив раніше спікер Сил оборони півдня України Владислав Волошин, інформує FREEДОМ.

За словами Волошина, більша частина обстрілів на фронті припадає саме на цю ділянку. Щодня російська армія використовує до 80 КАБів для атак українських позицій на Запорізькому напрямку.

Ворог, як повідомляють у Силах оборони півдня України, готується до активних дій від села Приютне Запорізької області в напрямку селища Велика Новосілка Донецької області.

“Зараз штурмові групи формуються з частин і з’єднань росіян, які діють на цьому напрямку. Там, крім того, створюються такі підрозділи, які будуть проводити закріплення. Тобто, група у складі невеликих груп піхоти від 5 до 10 осіб буде здійснювати штурми, а за ними будуть слідувати групи закріплення, які будуть тримати захоплені позиції та рубежі”, — сказав Волошин в ефірі телемарафону “Єдині новини”.

За словами військових експертів, противник може спробувати атакувати в районі так званого Роботинського плацдарму — ділянки, яку українські війська змогли деокупувати під час контрнаступу. Водночас про можливість наближення лінії фронту до обласного центру — Запоріжжя — поки що не йдеться, — впевнені аналітики.

“Сумнівно, що на півдні цього року можна чекати чогось великого з того чи іншого боку з огляду на те, що якраз РФ відтягувала свої війська з південної ділянки фронту на допомогу своїм підрозділам у Курській області”, — вважає військовий оглядач Денис Попович.

У Міністерстві оборони Великої Британії зазначають, що на Запорізькому напрямку з боку РФ є деякі ознаки спроби відновити наступальні операції у східній частині сектора.

“Російські війська, як повідомляється, зайняли село Кам’янське на головній дорозі Запоріжжя — Мелітополь. Цей район залишався відносно статичним понад рік, але ще належить з’ясувати, чи зможуть російські війська підтримувати подальші наступальні операції в цьому районі”, — йдеться в повідомленні британського відомства.

Запорізький напрямок залишається складною ділянкою фронту для російської армії. Одна з головних проблем — постачання, яке ускладнює так зване логістичне плече завдовжки 500 км від Тамані або Ростова. Попри те, що нещодавно окупантам вдалося відновити залізничне сполучення на ділянці “Волноваха — Мелітополь”, ситуація не змінилася.

“Говорити про якісь результати зараз поки що складно, але, безумовно, ці результати будуть. І вони будуть зокрема, продиктовані тим, що ми відійшли від Вугледара [Донецької області]. Якраз ми контролювали вогнем Волноваський район, залізницю, яка там пролягає. Далі вона прямує до Маріуполя безпосередньо й повертає якраз уздовж узбережжя Азовського моря і Запорізькою та Херсонською областями, а далі повертає до Криму. Дорога дуже корисна для логістики. Зараз загалом логістичні можливості РФ на півдні будуть сильно поліпшені. Але прямо одразу це не призведе до певних наслідків”, — сказав Денис Попович.

Ламає плани російської армії на фронті в Україні й операція в Курській області. За словами головнокомандувача Збройними силами України Олександра Сирського, росіяни були змушені перекинути під Курськ додаткові сили із Запорізького, Херсонського та Краматорського напрямків — близько 50 тис. одиниць особового складу.

Читайте також: Російські окупанти мають намір посилювати тиск на Курахівському напрямку — про ситуацію розповів військовий експерт

Раніше повідомлялося, що більша частина всіх обстрілів, які росіяни ведуть по українських позиціях, припадає на Запорізький напрямок.

Прямий ефір