Армія РФ розпочала другу масштабну контратаку в Курській області — огляд Матвєєва

Курський напрямок. Скріншот: deepstatemap

Російська армія розпочала другу масштабну контратаку на Курському напрямку в РФ. Інформація про неї поки що є лише в російських та українських Telegram-каналах, даних об’єктивного контролю практично немає. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів військовий експерт Ян Матвєєв.

“Йдеться про досить масований штурм Любимівки і зокрема населених пунктів Новоіванівка та Зелений шлях, які розташовані на дорозі між Кореневим та Суджею”, — каже гість ефіру.

Він зазначив, що у російських Telegram-каналах із цього приводу спочатку було багато бравади, яка дуже швидко змінилася обережним: “давайте почекаємо, подивимося як воно буде”. Своєю чергою українські аналітики та військові, які ведуть свої Telegram-канали, пишуть про важкі бої та знищену російську техніку.

“І, власне, бої за Любимівку тривають. Подивимося, що з цього вийде, тобто, до чого ця атака призведе. Бо поки, повторюся, жодних матеріалів, які б нам дали якесь чітке розуміння, що відбувається і який розклад сил там, немає. Сьогодні (11 жовтня, — ред.) Сирський говорив, що російська армія зосередила 50 тис. осіб на Курському фронті. Для такого порівняно невеликого фронту це досить серйозні сили, і, звісно, на них треба зважати. Але я думаю, що українські військові для цього й зайшли до Курської області, щоб відтягнути сили та бути готовими до російських атак. Не думаю, що вони там перебувають у ситуації, коли вони не очікували, що їх атакуватимуть. Звичайно, вони про це знали і, напевно, готувалися”, — вважає Матвєєв.

Коментуючи дії українських військових на Курському напрямку, експерт зазначив, що вони, по суті, віддали ініціативу до рук противника, чекаючи на його ходи.

“Зараз вони [українські військові] не намагаються проводити якихось своїх наступальних дій і саме чекають на атаки від російської армії. І в цьому плані ЗСУ має серйозну перевагу. Для них не принципово обороняти цю територію, <…> і вони можуть вибирати максимально вигідні для себе рубежі, щоб оборонятися саме там. А російська армія змушена йти і займати кожен населений пункт, діяти, виходячи з того, що їм потрібно повністю українських військових витіснити з Курської області. Відповідно, українські військові можуть десь відступити, десь відійти на інші позиції, десь заманити російських військових у пастку”, — каже Ян Матвєєв.

Військовий експерт нагадав, що вже згадану Любимівку російські війська намагалися штурмувати під час першого контрнаступу в Курській області.

“І тоді кілька БМД (бойових машин десанту, — ред.) було знищено, оскільки десантники приїхали, спробували відразу зайняти населений пункт, але їх зупинили, і була протидія. Вони думали, що буде все легко, проїхали дорогою, і потрапили, по суті, у певну пастку. Тож тут у ЗСУ більше свободи дій, менша моральна відповідальність, як на території України, бо коли все-таки українські війська змушені залишити населений пункт, то, звачайно, це може бити і по моральному духу, і загалом це завжди має не дуже добрий вигляд. А тут вони вільні діяти абсолютно з погляду військової доцільності”, — резюмував гість ефіру.

Читайте також: Контрнаступ РФ у Курській області: росармія бомбить свої міста — аналіз експертів

Нагадаємо, перший контрнаступ у Курській області, частина якої перебуває під контролем Сил оборони України з 6 серпня, російські війська розпочали у вересні. Він не приніс їм жодних результатів.

Прямий ефір