Росіяни знищили свій безпілотник C-70 “Охотник”, щоб ніхто не побачив цю ганьбу “сучасної розробки”, — авіаексперт

Уламки С-70 "Мисливець". Фото: uatv.ua

Новий російський бойовий безпілотник C-70 “Охотник” був збитий російським винищувачем Су-57 над Костянтинівкою. За даними російських ЗМІ, безпілотник був атакований ракетою із Су-57, з яким вони працюють у парі. Очевидно, стався збій системи управління БпЛА чи інші технічні неполадки під час бойового застосування. Насправді росіяни знищили свій БпЛА для того, щоб Збройні сили України не побачили цієї ганьби російської військової промисловості. Про це сьогодні, 11 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДOM розповів авіаційний експерт, аналітик Костянтин Криволап.

“Я думаю, росіяни хотіли його добити, щоб світ не бачив цієї ганьби. Я вважаю, те, що вони зробили, називаючи безпілотником шостого покоління, — це ганьба. Вони ж його позиціюють як суперстелс-технологію шостого покоління, яка не має аналогів”, — зазначив авіаційний експерт.

За його словами, насправді розробка цього російського безпілотника не витримує критики.

“Вся ця велика кількість заклепок, цей дюраль, ці гвинти зі шліцами, — вони повністю видають всі коефіцієнти радіопомітності. Його видно на радарах буде краще, ніж F-16. Звичайно, 300-500 км пробиватиметься, бо він великий за габаритами. Важить близько 20-25 кг і має розмах крил до 19 метрів. Це величезна машина. Його особливість у тому, що росіяни хотіли організувати якусь комунікацію між цим “Охотником” та літаком Су-57. З цим у них була дуже велика проблема”, — розповів Криволап.

За його словами, взагалі від початку у росіян все було задумано з великим розмахом. Вони намагалися створити перспективний авіаційний комплекс тактичної авіації.

“Тому спочатку розпочалися розробки Су-57. Як пояснювали розробники, разом із Су-57 мали ходити стелс-розвідники, бомбардувальники. Просто ударні дрони великої потужності ширятимуть високо, закидатимуть бомби та ракети дуже далеко, а також захищатимуть Су-57. І будуть вони називатися С-70 “Охотник”. І 2012 року провели тендер, який виграло дослідно-конструкторське бюро ім. П. О. Сухого. В результаті, не дуже думаючи, вони фактично взяли центральну частину фюзеляжу Су-27. А Су-34, Су-35, Су-57 — це весь розвиток Су-27. Трохи змінили центрування та аеродинаміку, відрізали хвіст та ніс, і вийшов у них С-70 “Охотник”, — розповів авіаційний експерт.

Він додав, що далі розробники почали думати, як свій винахід використати.

“Найпростіше — це бомбер. Але дуже хотіли зробити з нього розвідник, який довго ширяє над територією супротивника і там все виглядає. Хотіли зробити з нього літак, який йшов би попереду, значно попереду, всієї команди літаків Су-57, виглядаючи, вистежуючи всі території. Але з цього теж нічого хорошого не вийшло, бо виникали дуже великі проблеми зі зв’язком під час передачі інформації між Су-57 та “Охотником”. Адже для того, щоб обробляти всю інформацію, потрібні значні обчислювальні потужності. А їх у китайській комплектації не збереш. Тому цей російський “винахід” просто не витримує критики”, — зазначив аналітик.

За словами гостя ефіру, росіяни самі знищили свого “Охотника”, щоб ЗСУ не побачили цієї ганьби. Ймовірніше, програму з розробки цього летального апарату взагалі буде закрито.

“Очевидно, що після цієї спроби використати “Охотник” як бомбер, який залітав би в Україну і кидав цю бомбу, після всіх цих невдалих спроб, а судячи з усього, було кілька пробних таких вильотів, росіяни вирішать взагалі закрити цю програму та більше до неї не повертатись. Тепер вони створюватимуть якийсь там перспективний авіаційний комплекс тактичної авіації третього покоління. Найімовірніше, так і буде”, — підсумував Костянтин Криволап.

Читайте також: Російські окупанти намагатимуться до зими розвивати наступальні операції, — Маломуж

Прямий ефір