У фокусі уваги — полонені: президент України зустрівся з Папою Римським (ВІДЕО)

Президент України та Папа Римський. Фото: president.gov.ua

В Апостольському палаці Ватикану президент України Володимир Зеленський сьогодні, 11 жовтня, провів зустріч із Папою Римським Франциском. Про це повідомили в Офісі президента, інформує FREEДОМ.

Глава Української держави розповів про роботу над реалізацією формули миру, зокрема про конференцію щодо повернення полонених і депортованих українців, яка відбудеться 30-31 жовтня в Канаді на рівні міністрів. Він запросив представника Ватикану взяти участь у цьому заході. 

У російському полоні перебувають поранені, важкохворі, жінки та діти, нагадав президент. 

“Росія продовжує примусове переселення наших українських дітей — з одних окупованих районів в інші. А також продовжує депортувати наших українських дітей у Росію. І надзвичайно важко потім узагалі шукати цих дітей”, — зауважив Зеленський.

Окрему увагу він звернув на ситуацію із полоненими Росією журналістами, адже напередодні стало відомо про загибель у російському полоні української журналістки Вікторії Рощиної.

Президент попросив понтифіка сприяти поверненню додому українських журналістів, громадських діячів, керівників громад з окупованої території, усіх захоплених у полон. 

На зустрічі домовилися, що Україна передасть список полонених журналістів.

“Нам відомо, що в полоні в Росії понад 400 жінок. Точно підтверджено через Міжнародний Комітет Червоного Хреста та інші джерела, що в полоні перебувають 1 700 цивільних людей. За нашими даними, це число може бути суттєво більшим”, — повідомив Зеленський.

Він акцентував, що майже всі, хто повертається з полону, потребують медичної допомоги й тривалої реабілітації.

Глава держави також подякував Папі Римському за молитви заради миру для України, духовну близькість з українцями, гуманітарну допомогу та участь Ватикану в першому Саміті миру.

Читайте такожЗеленський представив Макрону план перемоги України

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський у Римі зустрівся з головою Ради міністрів Італії Джорджею Мелоні. 10 жовтня він прибув до Лондона. Глава Української держави зустрівся з прем’єр-міністром Великої Британії Кіром Стармером і представив йому деталі плану перемоги.

Крім того, у Лондоні відбулася тристороння зустріч Володимира Зеленського з Кіром Стармером і генеральним секретарем НАТО Марком Рютте.

Раніше, 9 жовтня, президент України Володимир Зеленський прибув до Хорватії, де підписав із прем’єр-міністром країни угоду щодо довгострокового співробітництва та підтримки.

Прямий ефір