Через війну РФ проти України страждають російські регіони та зростають тарифи на комуналку (ВІДЕО)

У Росії. Фото: ap.org

Російські регіони затягують паски тугіше. Витрати на війну тільки збільшуються і наступного року становитимуть уже 40% бюджету країни. А тенденція скорочення регіональних бюджетів спостерігається ще з початку року, повідомляє FREEДОМ.

На тлі рекордного підвищення витрат на війну проти України наступного року, понад 13,5 трлн руб. (139,2 млрд дол.), спікерка Ради федерації РФ Валентина Матвієнко закликала губернаторів відмовитися від великих інфраструктурних проєктів і економити гроші. Адже у 2025 році передбачається скорочення фінансової підтримки регіонів ще на 10%. У 2024 вже скорочували на 9%.

“Закликами “затягнути паски” керівництво Росії дає зрозуміти лідерам регіонів, що “гарматного м’яса”, яке вони постачали на війну майже три роки, вже недостатньо — ресурси, за які могли б будуватися дороги, школи та лікарні, Москва також пустить на війну”, — пише Центр протидії дезінформації при РНБО України в Telegram.

Кремлю катастрофічно не вистачає живої сили на фронті. За оцінками експертів, Москва хоче щорічно набирати щонайменше 225 тис. контрактників. На одноразові виплати добровольцям у бюджет федерації на 2025-2027 роки заклали 90 млрд руб. (928,3 млн дол.).

Щоб виконати рознарядку від Кремля щодо набору людей, регіони постійно підвищують виплати. Наприклад, у Ростовській області винагорода за підписання контракту з Міноборони зросла з 700 тис. руб. (7,2 тис. дол.) до 1,2 млн руб. (12,4 тис. дол.), разом із федеральним фінансуванням одноразова виплата становитиме 1,7 млн руб. (17,5 тис. дол.). У Москві — майже 2 млн руб. (20,6 тис. дол.).

“З такими цифрами втрат, які є зараз, звісно, потрібно щомісяця набирати щонайменше 30 тис. солдатів, щоб їх компенсувати, тому власне і звучать цифри, що потрібно 225 тис. нових контрактників. Це не дуже просте завдання, тому виплати постійно зростають”, — зауважив російський журналіст Олексій Левченко.

Поки Путін відчайдушно намагається захопити суверенні території України, економіка федерації котиться у прірву. За даними дослідницького холдингу “Ромир”, продовольча інфляція влітку 2024 року, порівняно з липнем 2023-го, зросла орієнтовно вп’ятеро. З початку 2024 року ціна на картоплю піднялася на 90%, моркву — на 54%, капуста подорожчала наполовину. Недоступність продуктів для частини населення змусила уряд надавати регіонам право укладати угоди з бізнесом про стабілізацію цін на будь-які товари.

“Будь-яке регуляторне втручання в ціноутворення спотворює ринкові реалії, несе ризики додаткового тиску на економіку всіх учасників товаропровідного ланцюжка і непередбачуваного впливу на виробництво конкретного товару. Цей тиск може бути критичним і підвищує ризики зниження інтересу до виробництва окремих товарів, виникнення товарного дефіциту, зростання тіньового ринку або зниження якості продукції”, — цитує видання The Moscow Times голову президії АКОРТ Ігоря Караваєва.

Зростуть наступного року в Росії й тарифи на комуналку. З 1 липня електроенергія подорожчає на 12,5%, газ — більш ніж на 10%, а сукупний платіж за комунальні послуги зросте майже на 12%.

“Це не все. З нового року тарифи на залізничні пасажирські перевезення додадуть 11,6%. Закон про бюджет на 2024-2026 рр. передбачав наступного року індексацію на 5,7%. Тарифи на комуналку для народу зростуть удвічі більше, ніж планувалося рік тому”, — повідомляють аналітики MMI в Telegram.

Не вистачає в Росії катастрофічно і робочих рук. Якщо 2019 року в країну в’їжджало приблизно 19 тис. мігрантів, то 2024-го — 6,5 млн, з яких трохи більше ніж 3 млн — трудові. Під час опитування Російського союзу промисловців і підприємців з’ясувалося, що дефіцит кадрів спостерігається практично у 83% компаній. Майже кожне п’яте підприємство поскаржилося на обмеження щодо наймання, запроваджене регіонами, або пряму заборону на регіональному рівні приймати мігрантів на роботу.

Читайте також: Збільшення оборонного бюджету РФ на 30% не поліпшить забезпечення армії, — економічний оглядач

Прямий ефір