Російська ППО вже нагадує куцу ковдру — ЗСУ скорочують можливості окупантів, — Рябих

Валерій Рябих. Фото: ukrinform.ua

Інтенсивність ударів Сил оборони України по території Росії збільшилася. Сьогодні, 10 жовтня, українські військові уразили аеродром “Ханская”, що в Республіці Адигея. Напередодні в місті Карачев Брянської області було уражено арсенал головного ракетно-артилерійського управління (ГРАУ) Міноборони Росії. Усе це свідчить про те, що російська протиповітряна оборона не може впоратися із системною роботою ЗСУ. Такою думкою в ефірі телеканалу FREEДОМ поділився директор з розвитку інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Валерій Рябих.

“Будь-яка ППО не має якихось фантастичних можливостей. Російська ППО останнім часом нагадує вже куцу ковдру, яку можна натягнути тільки на якусь дуже важливу частину “тіла” цієї країни. І це пов’язано із системною роботою Збройних сил України зі зменшення можливостей Російської Федерації щодо прикриття власних об’єктів. РФ не може прикрити всі ті об’єкти, які необхідно”, — сказав Рябих.

Більшість російських систем ППО, за його словами, зараз сконцентровано в районі лінії фронту для прикриття військ.

“Також велика кількість засобів протиповітряної оборони задіяна для прикриття Криму, того ж Керченського мосту. І велика частина подібних засобів відвернута на прикриття резиденції Путіна. Тому для прикриття якихось баз, логістичних об’єктів залишається все менше і менше”, — зазначив гість ефіру.

Рябих також звернув увагу на те, що важливою частиною боротьби з дронами та ракетами є засоби виявлення — це очі будь-якої системи протиповітряної оборони.

“А після знищення критичної кількості літаків дальнього радіолокаційного виявлення, А-50, яке Російська Федерація вже не може виробляти, після розв’язання питань боротьби з російськими розвідувальними безпілотниками, ліквідації низки радіолокаційних станцій, як, наприклад, “Небо-М”, було зменшено можливості ЗС РФ із ведення розвідки й забезпечення якраз повноцінної роботи системи протиповітряної оборони. А після якісного збільшення можливостей України з завдання ударів, причому не наосліп, а із застосуванням усіх видів розвідки, якість проходження російської системи протиповітряної оборони також збільшилася. І ми побачили якраз таке кількісне збільшення уражених об’єктів на території РФ”, — сказав експерт.

І цей процес триватиме, бо темпи знищення російських засобів протиповітряної оборони наразі значно перевищують можливості країни-агресора масово їх виробляти, вважає Рябих.

“А взяти ППО загалом ніде, тому що, повторюю, ця ковдра протиповітряної оборони стала дуже куцою і стає дедалі меншою”, — доповнив спікер.

Читайте такожУкраїна може розширити “асортимент” і географію ударів по російських військових об’єктах, включно з Кримом, — експертка

Нагадаємо, у місті Карачев Брянської області РФ було уражено арсенал головного ракетно-артилерійського управління (ГРАУ) Міністерства оборони Росії. Також українські військові уразили аеродром “Ханская” у Республіці Адигея РФ. 

Прямий ефір