Фон дер Ляєн нагадала Орбану про радянське вторгнення в Угорщину та назвала допомогу Україні пріоритетом для ЄС

Урсула фон дер Ляєн. Фото: uatv.ua

Допомога Україні є пріоритетом для Європейського Союзу. Про це сьогодні, 9 жовтня, в Європарламенті в Страсбурзі заявила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, інформує кореспондент FREEДОМ в Європі.

Урсула фон дер Ляєн виступила після того, як прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан презентував пріоритети для угорського головування в Раді Європейського Союзу. Серед названих Орбаном пріоритетів не прозвучала Україна.

“Я хотіла б зосередитися на деяких із найгостріших проблем, з якими ми стикаємося під час цього головування (угорського) в Раді. По-перше, Україна. По-друге, конкурентоспроможність. По-третє, міграція. Наші українські друзі вступають у третю зиму. І Росія намагається зробити її найсуворішою з усіх. Минулого місяця Росія відправила понад 1 300 безпілотників проти українських міст. Протягом літа сотні ракет повалилися на українську енергетичну інфраструктуру. Незліченну кількість українців було вбито або поранено. Сім’ї були розлучені. Міста були зруйновані. Світ став свідком звірств російської війни”, — заявила президентка Єврокомісії.

Урсула фон дер Ляєн розкритикувала політиків, які покладають провину за продовження бойових дій на Україну та її бажання чинити опір російській агресії 

“І все ж є дехто, хто звинувачує в цій війні не загарбника, а тих, кого намагаються захопити, не Путіна. І є дехто, хто звинувачує в цій війні не жагу до влади Путіна, а жагу України до свободи. Тому я хочу запитати їх, чи будуть вони коли-небудь звинувачувати угорців у радянському вторгненні 1956 року? Чи звинуватять вони коли-небудь чехів або словаків у радянських репресіях 1968 року? Чи звинуватять вони коли-небудь литовців у радянських репресіях 1991 року? Ми — європейці, у нас, європейців, може бути різна історія й різні мови, але немає такої європейської мови, в якій мир був би синонімом капітуляції, а суверенітет був би синонімом окупації. Народ України — борці за свободу, як і герої, що визволили Центральну та Східну Європу від радянського правління. І є тільки один шлях до досягнення справедливого миру для України та Європи. Ми повинні продовжувати зміцнювати опір України політичною, фінансовою та військовою підтримкою”, — заявила вона.

Президентка Єврокомісії нагадала, що Європейський Союз планує виділити Україні кредит на суму 35 млрд євро в рамках виконання рішення G7 про надання допомоги на суму 50 млрд доларів. Забезпечуватимуть кредит коштом відсотків від іммобілізованих активів Центрального банку Росії.

Читайте також: Рішення про кредит для України на 35 млрд євро має бути схвалено в жовтні, — єврокомісар з економіки

Раніше повідомлялося, що протистояння Будапешта і Брюсселя загострюється.

Прямий ефір