Протистояння Угорщини та Євросоюзу загострюється — розбір (ВІДЕО)

Віктор Орбан. Фото: ap.org

Протистояння Будапешта і Брюсселя загострюється, пише видання Politico. Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан погрожує привезти нелегальних мігрантів на головну площу бельгійської столиці, якщо ЄС не припинить карати Будапешт за невиконання загальних для всіх країн ЄС правил щодо надання притулку іноземцям, інформує FREEДОМ.

“Бюрократи в Брюсселі, здається, не розуміють повідомлення. Якщо вони продовжуватимуть нас переслідувати, використовуючи закон про нелегальних мігрантів, ми перевеземо мігрантів від угорського кордону до головної площі Брюсселя (згідно з правилами, викладеними в їхньому невдалому міграційному пакті)”, — написав Орбан у соцмережі Х.

Міграційна суперечка між Угорщиною та Євросоюзом триває не перший рік. Ще в грудні 2020-го Європейський суд уперше постановив, що Будапешт зробив подання заяв про надання притулку практично неможливим для більшості мігрантів. Угорщину засудили й за незаконне утримання прохачів притулку в “транзитних зонах”, а також за те, що мешканці таких зон фактично позбавлені права на апеляцію. Угорщина зі свого боку розкритикувала та відхилила це рішення. У червні 2024 року Європейський суд зобов’язав Будапешт заплатити разовий штраф — 200 млн євро плюс пеню — мільйон євро за кожен день прострочення. Угорщина платити відмовилася.

“Тепер ми плануємо відняти 200 млн євро з майбутніх платежів із бюджету ЄС для Угорщини. Оскільки Єврокомісія не отримала жодної відповіді від угорської влади, нам довелося зробити наступний крок у процедурі, що на практиці означає, що ми направили перший запит на платіж, що охоплює період у 93 дні”, — сказав спікер Європейської комісії Балаж Уйварі.

Глава європейської дипломатії Жозеп Боррель переконаний, Угорщина підриває західну єдність. Такого висновку дійшли і у Вашингтоні. П’ятеро сенаторів-республіканців США після візиту до Угорщини висловили занепокоєння через дедалі тісніші зв’язки Будапешта з Москвою та активізацію співпраці з Пекіном.

“У нашої делегації та багатьох колег у Конгресі зростає тривога через поглиблення угорсько-російських відносин і поступове руйнування угорських демократичних інститутів. Угорщина також продовжує ігнорувати занепокоєння союзників щодо поглиблення її зв’язків із Китаєм. Продовження тісної співпраці між нашими країнами — у наших спільних інтересах. Закликаємо Угорщину врахувати застереження союзників та відповідно реагувати на них”, — заявив сенатор США Джеррі Моран за підсумками візиту до Угорщини.

Угорщина регулярно перешкоджає рішенням Євросоюзу щодо підтримки України: від антиросійських санкцій до кроків Києва до євроінтеграції. Так було і з кредитом G7. “Велика сімка” зобов’язалася дати Києву 50 млрд євро під заставу доходів від заморожених російських активів. 35 млрд із цієї суми надасть ЄС. 90% коштів Брюссель планував спрямувати в Європейський фонд миру, але через постійні вето з боку Угорщини Євросоюз, ймовірно, розпорядиться грошима по-іншому.

“Проєкт рішення передбачає, що переважну більшість коштів буде виділено на програми, що фінансуються з бюджету ЄС, і лише 5% отриманих у такий спосіб грошей буде переведено до Фонду миру, з якого ЄС досі фінансував озброєння для України. Це рішення не потребуватиме одностайності, тому вето Угорщини обійдуть”, — пише видання RMF24.

Поставити Угорщину перед фактом посли ЄС можуть уже 9 жовтня. Цього дня вони, найімовірніше, підпишуть угоду про правила надання Україні кредиту під заставу російських активів.

Читайте також: Україні необхідно вести постійну дипломатичну роботу з Угорщиною, — Левусь

Прямий ефір