Замороження війни не зупинить російську агресію проти України, — Мережко

Прапор України. Скріншот: uatv.ua

Замороження війни, яку розв’язав Кремль, не припинить російську агресію проти України. Про це сьогодні, 7 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив голова комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко.

“Заморожування не розв’язує основну проблему, проблему деокупації та припинення російської агресії. По суті кажучи, якась заморозка відбулася під виглядом Мінських угод. Ми бачили, до чого це призвело. Це не розв’язало проблему. Навпаки, це створило передумови до нового акту російської агресії проти України. Тобто заморозка може бути вигідна Путіну з однією лише метою. Він не відмовиться ніколи від своєї основоположної мети знищення української державності і, по суті кажучи, поневолення народу України… А тимчасове припинення війни, тимчасове заморожування, воно служить якраз реалізацією цієї мети”, — сказав він.

Депутат переконаний, що заморожування війни російський диктатор Володимир Путін може використати для накопичення сил, для проведення модернізації своєї армії, щоб через якийсь час продовжити агресію, володіючи вже більшим обсягом ресурсів та можливостей.

Мережко також наголосив, що для західних союзників підштовхувати Україну до переговорів й заморожування війни, використовуючи зменшення військової допомоги, — це підігрування країні-агресору.

“У цьому небезпека. Тобто коли наші партнери мають можливості для того, щоб і підтримувати на тому самому рівні, на якому надається зараз військово-технічна допомога, і навіть нарощувати її… І якщо деякі західні політики закликають до того, щоб обмежити або зменшити цю допомогу, маючи таку можливість насправді, то це, по суті, продовжує війну. Це на руку Путіну, на руку агресору. Тому з цим необхідно найрішучішим чином боротися й надавати аргументи, говорити про те, яка ситуація існує реально, про те, що врятувати мирне цивільне населення, врятувати людей може тільки продовження й нарощування військово-технічної підтримки України”, — сказав він.

Голова комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики і міжпарламентського співробітництва звернув увагу, що російський диктатор неодноразово демонстрував свою недоговороздатність.

“Він порушив усі договори, угоди, які забезпечували суверенітет та безпеку України. Тобто довіряти йому абсолютно не можна. Виникають питання, чи є взагалі сенс сідати з таким політиком, людиною, яка не буде виконувати досягнуті угоди та яка використовує переговори для досягнення своїх руйнівних політичних цілей”, — сказав Мережко.

Читайте також: План перемоги України не передбачає ні заморозку конфлікту, ні здачу територій, — Подоляк

Прямий ефір