Україні важливо отримати добро на далекобійні удари західною зброєю по території РФ — розбір (ВІДЕО)

Пуск далекобійної ракети ATACMS. Фото: army.mil

Питання про дозвіл Україні бити по території Росії західною далекобійною зброєю члени НАТО обговорять 12 жовтня на зустрічі Контактної групи з питань оборони України у форматі “Рамштайн”. Про це заявив генеральний секретар Альянсу Марк Рютте під час візиту до Києва. Він наголосив, що удари по військових цілях країни-агресора відповідають нормам міжнародного права, інформує FREEДОМ.

Київ зосередився на виробництві дронів та ракет, а незабаром має намір оголосити про власну ракетну програму, повідомив міністр оборони України Рустем Умєров на “Міжнародному форумі оборонних індустрій”. Раніше Володимир Зеленський заявив, що Україна вже створила власну балістичну ракету.

“Лише 10 років тому розробками та виробництвом безпілотників в Україні займалося близько 30 підприємств, а загалом для армії закуповувалася продукція п’яти-семи компаній. Тепер їхня кількість зросла до 200. Українські безпілотні авіаційні комплекси вражають критичні об’єкти противника на Кольському півострові, морські дрони знищують кораблі Чорноморського флоту РФ на відстанях до 950 км. На черзі — розвиток ракетної програми та створення власної ракети дальністю ураження близько 700 км”, — ідеться у спільній статті першого віцепрезидента Національної академії наук України Володимира Горбуліна та директора Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Валентина Бадрака для Liga.net.

Поки ж основним засобом ураження дальнього радіуса дії для Сил оборони України залишаються дрони. 4 жовтня в Генеральному штабі ЗСУ повідомили, що вразили базу паливно-мастильних матеріалів у Воронезькій області Росії. А в ніч на 3 жовтня в цьому ж регіоні безпілотники атакували аеродром.

“Хочу подякувати всім воїнам Центру спеціальних операцій “А” Служби безпеки України — всім, хто демілітаризує російські військові об’єкти. Особливо за влучання по російських військових аеродромах. Це те, що найбільше потрібно. Кожна знищена база російських військових, кожна знищена база російських літаків, кожен знищений склад з авіабомбами — це порятунок життів українців, це реальна підтримка для фронту. Будемо переконувати партнерів, що недостатньо тільки наших дронів. Потрібні більш рішучі кроки”, — сказав президент України Володимир Зеленський.

Київ продовжує наполягати на тому, що можливість бити по території Росії зброєю, переданою союзниками, необхідна для успішної оборони та захисту цивільних від обстрілів російської армії. Дозвіл Заходу завдавати ударів по цілях на території Російської Федерації дав би Україні можливість вразити 261 військовий об’єкт країни-агресора.

“Однією з найважливіших переваг Росії в конфлікті є можливість масованого перекидання військ із безпечних районів углиб своєї території. Якби цю перевагу було скомпрометовано, це б значно завадило російським операціям і збільшило шанси України на захоплення оперативно важливих територій”, — сказав керівник групи геоданих ISW Джордж Баррос у коментарі Der Spiegel.

Дозволяти чи не дозволяти Україні атакувати об’єкти на території Росії західною зброєю кожна країна має вирішити самостійно. Обговорення цієї теми на засіданні Контактної групи з питань оборони України анонсував генеральний секретар НАТО Марк Рютте.

“Україна очевидно має право захищатися, і міжнародне право на боці України в цьому. І це означає, що це право не завершується на кордонах. Росія веде цю незаконну війну, і це означає, що знищення російських винищувачів та ракет до того, як вони можуть бути використані проти української цивільної інфраструктури, може допомогти в цьому. Водночас кожен член Альянсу сам вирішує, як підтримувати Україну, і деякі питання, скажімо, обмежень, не залежать від НАТО, вони залежать від кожної країни окремо”, — сказав Рютте.

Поки що Україна може застосовувати американську зброю тільки для атак по цілях у прикордонних російських районах. Вашингтон дав добро на такі удари наприкінці травня 2024 року. Це рішення було необхідне для захисту мирних жителів Харківської та Сумської областей від щоденних російських обстрілів. Але таких обмежених заходів недостатньо. Військові аналітики стверджують: в умовах постійного дефіциту засобів протиповітряної оборони ураження винищувачів усередині Росії стане одним із найкращих способів убезпечити українські міста від російського повітряного терору.

Читайте також: Британія може зіграти роль локомотива для ухвалення Заходом рішення щодо ударів углиб РФ, — Яхно

Як повідомлялося раніше, 12 жовтня засідання формату “Рамштайн” пройде під головуванням президента США Джо Байдена. У роботі групи також візьме участь президент України Володимир Зеленський. На цьому засіданні буде представлено український план перемоги.  

Прямий ефір