“Це неприпустимо”: Лубінець звернувся до ООН і Червоного Хреста через розстріл бійців ЗСУ під Нью-Йорком

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець. Скріншот: uatv.ua

Уповноважений з прав захисту людини Дмитро Лубінець звернувся до ООН і Міжнародного Комітету Червоного Хреста (МКЧХ) за фактом розстрілу українських полонених російськими військами в Нью-Йорку. Про це український омбудсмен повідомив у своєму Telegram, інформує FREEДOM.

“Сьогодні в інтернеті з’явилося чергове відео, де окупанти, ймовірно, розстрілюють беззбройних українських військових у Донецькій області. За всіма ймовірними випадками направляю листи до ООН та МКЧХ. Зараз у терміновому порядку від мене йде наступний лист до них щодо випадку в Нью-Йорку”, — заявив омбудсмен.

Він також наголосив, що міжнародна спільнота має фіксувати ці порушення Женевської конвенції про поводження з військовополоненими та міжнародного гуманітарного права.

“Такі речі — це неприпустимо і є порушенням прав людини! Водночас поведінка російських військових толерується їхнім вищим керівництвом. Саме тому необхідна фіксація і перевірка кожного злочину та належне покарання”, — наголосив Лубінець.

Нагадаємо, біля Нью-Йорка на Донеччині російські загарбники впритул розстріляли трьох беззбройних українських військових. Моторошні кадри вдалося зафіксувати за допомогою дрона. Про це повідомила 12-та бригада спеціального призначення “Азов” НГУ.

“Росіяни впритул розстріляли трьох беззбройних українських військових одного із суміжних підрозділів. Дрон зафіксував момент жорстокого злочину окупантів”, — розповіли в “Азові”.

Пізніше бійці 12-ї бригади спеціального призначення “Азов” спільно з 49-м окремим штурмовим батальйоном узяли в полон одного з групи окупантів, які вчинили це звірство.

Читайте також: 93 українських полонених стратили російські окупанти на полі бою — дані Офісу генпрокурора

Прямий ефір