Змінила стратегію війни: про результати Курської операції за два місяці розповів Маломуж

Микола Маломуж. Скріншот: uatv.ua

Курська операція, яка триває вже два місяці, принесла свої результати. Вона додала мотивації партнерам України бути більш рішучими та продовжувати тиснути на Росію. На цьому сьогодні, 6 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДOM акцентував генерал армії України, керівник Служби зовнішньої розвідки України (2005-2010 рр.) Микола Маломуж.

“Задовго до Курської операції, ще за головкома Залужного, порушувалося питання про те, що потрібно вийти з моделі затяжної війни. Вона важлива для захисту наших рубежів, для знищення резервів противника, але ворог нав’язує тривалу важку війну з поступовим просуванням по фронту. Потрібно було задіяти нестандартні рішення. Це удари там, де противник не очікує, не має укріпрайонів, де може зайняти позиції в плані створення буферних зон тощо. Таким нестандартним рішенням стала Курська операція“, — розповів генерал.

За його словами, операція Збройних сил України (ЗСУ) принесла позитивні результати.

“Головне — Курська операція деморалізувала військово-політичне керівництво Російської Федерації на чолі з диктатором Путіним. Він був розгублений з перших днів операції, тому інформація про те, що відбувається в Курській області, замовчувалася. Путін навіть заявляв, що це якась диверсійна операція, з якою легко впорається ФСБ. Не вийшло. Вже два місяці ЗСУ перебувають у регіоні”, — зазначив гість ефіру.

Він додав, що Курська операція виконала одне із завдань стратегічного позиціювання — змінилася стратегія ведення війни. Також українським захисникам вдалося уникнути створення буферної зони на Сумщині.

“Путін хотів створити на території України 100-кілометрову буферну зону. Українським захисникам вдалося це попередити. Крім того, вдалося відтягнути великі ресурси ворога з інших ділянок фронту: з Харківського, Запорізького, частково з Донецького напрямків. Сьогодні близько 55 тисяч живої сили противника перебуває не на фронті в Україні, а на Курщині. Нагадаю, що до 1 жовтня ворог передбачав захопити нові стратегічні пункти: Покровськ, Часів Яр тощо. Завдяки Курській операції це не вийшло”, — зазначив генерал.

Він також акцентував, що операцію ЗСУ оцінили партнери України.

“Прийшло розуміння, що Україна не сидить склавши руки, а діє. Це додало нашим союзникам мотивації бути більш рішучими в боротьбі з російською агресією“, — резюмував Микола Маломуж.

Читайте також: Новий дрон “Охотник” над Костянтинівкою збили росіяни, щоб він не дістався ЗСУ — подробиці від Поповича

Прямий ефір