Запрошення України до НАТО було б ідеальним завершенням політичної кар’єри Байдена — думка

Джо Байден. Фото: ap.org

У західній пресі зараз активно обговорюється політична спадщина президента США Джо Байдена у контексті України. Зокрема йдеться про те, що американський лідер міг би змінити формат участі України в НАТО на кандидатський. Про це в ефірі FREEДОМ сьогодні, 6 жовтня, сказав політолог Максим Джигун.

“Можливо, запрошення до цього блоку було б ідеальним форматом завершення його політичної кар’єри”, — припустив гість ефіру.

Водночас він припускає, що таких проривних рішень не варто очікувати на жовтневій зустрічі союзників у форматі “Рамштайн”.

“Імовірніше, почуємо якісь радикальні зміни з боку Сполучених Штатів у контексті України вже після завершення виборчих, скажімо так, активностей в Америці. Тобто очікувати на якісь зміни у поведінці Байдена можна буде вже тоді, коли ми почуємо ім’я нового президента Сполучених Штатів”, — зазначив Джигун.

Політолог також припустив, що до таких радикальних змін американського лідера може підштовхнути перемога на президентських виборах Дональда Трампа.

“Ситуація абсолютної невизначеності з політикою Трампа щодо України, скажімо так, провокуватиме Байдена на більш серйозні дії. Щоб допомогти Україні вже тоді, коли функції президента стають церемоніальними, але водночас він ще має той політичний авторитет і легітимність, які дозволяють дати дозвіл на удари далекобійною зброєю по території Росії або змінити статус України в Північноатлантичному альянсі”, — вважає Максим Джигун.

Читайте також: Підтримка України з боку НАТО: деталі візиту Рютте до Києва (ВІДЕО)

Нагадаємо, раніше політолог-американіст Олександра Філіппенко висловила думку, що тема України є частиною політичної спадщини американського лідера. Білий дім хотів би поставити на цю спадщину таку собі печатку.

Прямий ефір