Спиртзаводи в РФ — теж важливі цілі для ударів ЗСУ, — Долінце

Богдан Долінце. Фото: facebook.com/kmbs.ua

У ніч на 4 жовтня Сили оборони України завдали удару по базі зберігання паливно-мастильних матеріалів у Воронезькій області. Також, за інформацією російських ЗМІ, під удар міг потрапити місцевий спиртзавод. Спиртзаводи в Росії також є законними цілями для Сил оборони України, оскільки спирт дуже широко використовується в авіаційній сфері. Про це сьогодні, 5 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДOM розповів авіаційний експерт Богдан Долінце.

“Якщо говорити про застосування спеціальних рідин, у тому числі спирту, то це — один із компонентів, який використовується в першу чергу в авіації військово-транспортної, яка працює у так званих суворих умовах. Це переважно Далека Північ та інші регіони, де досить низька температура. Він може використовуватися в окремих системах літака, у тому числі й для виробництва так званих антикригових рідин, які захищають літак від намерзання”, — розповів Долінце.

Він зазначив, що спирт широко застосовується у стратегічній авіації.

“Спирт використовується в ряді систем літака, пов’язаних якраз із підтримкою необхідної температури або із захистом від намерзання під час польоту. Враховуючи, що ці літаки можуть летіти на досить невеликій швидкості й у великих висотах, то може бути потрібне використання цих речовин безпосередньо в повітрі для того, щоб видаляти зайвий лід або появу обмороження на поверхнях, щоб зберігати аеродинаміку літака”, пояснив авіаційний експерт.

Водночас він зазначив, що обсяги застосування спирту в авіаційній сфері не настільки великі, щоб, умовно кажучи, поразка одного чи кількох підприємств суттєво вплинула на постачання цього продукту.

“Також слід зазначити, що з погляду виробництва спирту цей процес не є складним. Тому навіть у випадку, якщо цих підприємств буде не так багато, то організувати виробництво на альтернативних потужностях на сьогодні не має великої проблеми. Хоча й потребує додаткового часу. Тут важливим чинником є те, що спирт є компонентом не тільки для авіації. Він — компонент для багатьох підприємств оборонно-промислового комплексу РФ. А також застосовується в елементах польової медицини. Тому знищення підприємств із виробництва спирту, можливо, не такі ефективні, як удар по нафтобазах, але однозначно потрібні”, — резюмував Богдан Долінце.

Читайте також: РФ рекордно підвищує витрати на війну проти України: новий федеральний бюджет обговорили експерти та глядачі FREEДOM

Прямий ефір