Україна цього року може досягти головної мети своєї стратегічної оборонної операції — розбір Романенка

Ігор Романенко. Фото: Facebook

Стратегічна наступальна операція російських окупаційних військ, яка розпочалася з кінця минулого року, триває до сьогодні. Проте темп наступальних дій противника, який забезпечувався великою кількістю живої сили, озброєнь, техніки, боєприпасів, збитий. Таку думку сьогодні, 5 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив засновник благодійного фонду “Закриємо небо України”, генерал-лейтенант Ігор Романенко.

На його думку, це дозволяє говорити про те, що є перспектива виконання першого завдання стратегічної оборонної операції України, яке полягає у тому, щоб зупинити наступ противника. Одним зі способів його досягнення стала операція Сил оборони у Курській області РФ, пояснює гість ефіру.

“Наступ противника на Сумському напрямку було зірвано завдяки проведенню Курської операції. Це перша мета. А друга мета була — і її досягнуто — змусити перекинути з різних фронтів російські сили на Курщину. І вони це зробили… Зараз сформували на Курському напрямку 45-тисячне угруповання… І сформована — це третя мета Курської операції — буферна зона”, — прокоментував Романенко.

Ці дії також виснажують ресурси противника, оскільки він зазнає великих втрат і в особовому складі, і в техніці та озброєннях.

“Але необхідне досягнення нами завдань своєї стратегічної оборонної операції, головне з яких полягає у тому, щоб зупинити просування противника цього року та почати формувати ресурси, збирати резерви для проведення деокупаційних операцій. Це можливо у разі розв’язання питань за двома напрямами: активно допоможуть союзники в озброєнні, техніці, боєприпасах та наші підприємства військово-промислового комплексу, а також виконання внутрішніх завдань, це пов’язано з мобілізацією”, — сказав Ігор Романенко.

Читайте також: Росіяни витрачають значно більші ресурси, ніж отримують ефект, але вони не зупиняться перед жодними втратами у війні, — Варченко

Нагадаємо, минулої доби на фронті сталося 159 бойових зіткнень між Силами оборони України та російськими окупаційними військами. Найбільше — на Куп’янському та Курахівському напрямках.

Прямий ефір