Сам факт будівництва Керченського мосту без дозволу України є незаконним, — Риженко про позов до Гааги

Керченський (Кримський) міст. Фото: pixabay.com

Україна звернулася до Арбітражного трибуналу в Гаазі з проханням зобов’язати РФ знести Керченський (Кримський) міст. Незаконна споруда завдавала економічних збитків Києву з початку її спорудження. Якщо суд у Гаазі задовольнить позов України, а Росія відмовиться виконувати рішення суддів, її позови можуть залишитися без задоволення. Про це сьогодні, 4 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав капітан 1-го рангу запасу, заступник начальника штабу ВМС ЗСУ (2004-2020 рр.) Андрій Риженко.

За його словами, позов по Керченському мосту був поданий ще у 2016 році.

“Минуло вже вісім років, тому за цей період часу, я думаю, суд дуже серйозно вивчив це питання та всю динаміку питання, що дуже важливо. Коли після окупації Криму росіяни досить інтенсивно почали будувати міст, він уже на той час почав серйозно впливати на економіку України. Я хочу просто нагадати, що через перекриття цього центрального судноплавного каналу мостом втратили можливість заходити туди супервантажі типу Panamax, і продуктивність Маріупольського порту знизилася тоді на 30%. Це було десь у 2017-2018 роках”, — повідомив Риженко.

Крім того, зауважив він, існує багато інших причин, через які Росія не мала права будувати Керченський міст.

“Україна — це прибережна держава, і її позбавили права доступу до Азовського моря. Якщо Росія вважає себе членом світової спільноти, а вона хоче так себе вважати, то має ці рішення виконувати. Сама Росія дуже зацікавлена в позитивному вирішенні низки таких питань, які вона якраз намагається розв’язати через Організацію Об’єднаних Націй. У тому числі, наприклад, на продовження виключної морської економічної зони в Арктиці, Північному Льодовитому океані. І, відповідно, якщо РФ відмовиться виконувати досить прогнозоване рішення щодо Керченського мосту, то, я думаю, що вона автоматично втратить право претендувати на якесь продовження користування цими водами в Арктиці”, — висловив думку експерт.

Риженко додав, що для того, щоб скористатися виключною морською зоною в Арктиці, Росія навіть побудувала там глибоководний флот.

“У будь-якому разі сам факт будівництва мосту без дозволу України є незаконним. Україна мала дуже серйозні збитки економічного характеру. І тому, я думаю, що це буде в суді доведено, і воно буде реалізовано як до якихось заходів організаційного порядку, так і вони будуть виражені в якійсь, я так розумію, претензійній сумі, у сумі збитків України через будівництво цього об’єкту. Я думаю, що це питання буде розглянуте позитивно”, — вважає він.

Експерт упевнений, що суд знайде важелі впливу та змусить Росію демонтувати міст.

Читайте також: Керченський міст залишається ключовою метою для Сил оборони в окупованому Криму — думка

Нагадаємо, Україна просить трибунал у Гаазі зобов’язати Росію демонтувати Керченський міст.

Прямий ефір