Порушує конвенцію ООН: Україна просить трибунал у Гаазі зобов’язати Росію знести Керченський міст

Баржі біля Керченського мосту. Фото: prozoro.net.ua

Україна просить трибунал у Гаазі зобов’язати Росію демонтувати Керченський міст. З відповідною заявою виступила заступник Агента України Оксана Золотарьова. За її словами, Російська Федерація незаконно збудувала міст і має його демонтувати, повідомляє FREEДOM.

Крім того, Золоторьова закликала зобов’язати Росію надати гарантії, що не повторить подібного в майбутньому та провести відповідні дослідження щодо впливу російських будівельних проєктів у Керченській протоці на морське довкілля.

“Росія незаконно побудувала цей міст, і тепер вона має його прибрати, щоб забезпечити прохід через Керченську протоку відповідно до міжнародного права. Росія має зробити це відповідно до інших зобов’язань UNCLOS (Конвенції ООН з морського права) щодо захисту морського довкілля та підводної культурної спадщини. Ми просимо цей суд сказати Росії: “Досить”. Ми просимо вас втілити задум Конвенції з морського права. Ми просимо вас дотримуватись правових норм Світового океану, розроблених для захисту спільних інтересів всього людства”, — заявила Оксана Золотарьова.

Нагадаємо, Україна подала позов проти РФ до міжнародного трибуналу ООН з морського права. У МЗС України пояснили — зробили це з метою захисту своїх прав у прилеглих до Криму морських зонах у Чорному та Азовському морях та Керченській протоці. Україна просить арбітражний трибунал підтвердити її права як прибережної держави та зобов’язати Росію припинити діяльність у відповідних морських акваторіях. Крім того, надати Україні відповідні запевнення та гарантії неповторення, а також відшкодувати Україні всі збитки. З початку незаконної агресії Російської Федерації у Криму, права України в цих зонах були порушені та узурповані державою-агресором.

Читайте також: Керченський міст залишається ключовою метою для Сил оборони в окупованому Криму — думка

Прямий ефір