“Їх залишилося 9”: про важливість ураження російської радіолокаційної станції “Небо-М” розповів експерт

РЛС "Небо-М". Ілюстративне фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Ураження Силами оборони України російської радіолокаційної станції “Небо-М” ракетами ATACMS створило повітряний коридор для ефективного використання крилатих ракет. Про це сьогодні, 4 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів авіаційний експерт, аналітик Костянтин Криволап.

“Цих станцій залишилося вже не 10, залишилося їх 9, тому що Росія їх зібрала всього 12 штук. Одну вразили десь у районі Тарханкута, північна частина Криму, а друга була вражена в Луганській області. Тарханкут — якщо я не помиляюся, це мало не 2022 року, а станція в Луганську була вражена цього року”, — сказав він. 

Експерт зазначив, що ця станція — один із небагатьох засобів, що залишилися в росіян, який дає їм змогу на досить великій відстані спостерігати за українською територією, за пусками балістичних ракет та злетами літаків.

“І вона працює в різних діапазонах, у різних режимах. Може використовувати режим просто спостереження, тоді її дуже важко виявити, але інколи вона є й активною станцією, яка може більш точно, більш ефективно спостерігати за повітряним простором. Дальність її дії, як декларують росіяни, — до 600 кілометрів вони можуть типу фіксувати пуск балістичної ракети. Дорога штука — під 100 мільйонів доларів її вартість оцінюється… Їх стало менше. За допомогою таких станцій ведеться спостереження за всіма пусками та злетами. Природно, якщо з’явився пролом у системі спостереження цієї станції, значить, у цей коридор треба очікувати, що підуть Storm Shadow та SCALP-EG, можливо, ще й інше що-небудь”, — сказав Криволап.

Читайте також: Українські військові уразили радіолокаційну станцію окупантів ракетами ATACMS — деталі повідомив Генштаб ЗСУ

Прямий ефір