Кораблі Чорноморського флоту РФ побоюються перебувати біля Севастополя — про ситуацію розповів Братчук

Сергій Братчук. Скріншот: uatv.ua

Протягом останніх кількох днів в акваторії Чорного моря фіксувалося перебування всього одного ворожого ракетоносія. Більша їх частина залишається в Новоросійську. Таким чином Росія намагається їх убезпечити. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ сьогодні, 4 жовтня, сказав речник Української добровольчої армії “Південь” Сергій Братчук, коментуючи останні атаки окупантів. 

“Я не кажу про додатковий флот РФ, який забезпечує кораблі паливом, продовольством. Зрозуміло, що періодично вони з’являються в акваторії. А щодо ракетоносіїв, вони закриті в Новоросійську. Таким чином Росія намагається гарантувати їхню безпеку в цій локації. Хоча ми розуміємо, що розвиток технологічної компоненти цієї війни не може зупинити, зокрема, як і Сили оборони — від можливих ударів по порту в Новоросійську або в інших локаціях, де перебувають зараз залишки Чорноморського флоту Російської Федерації”, — зазначив Братчук. 

За його словами, зараз у Чорноморську акваторію виходить на бойове чергування один підводний човен ворога.

“Це носій “Калібрів”, на його борту, як правило, чотири ракети. Тобто це низька потенційна загроза ударів, хоча вона дійсно існує. У будь-якому разі пуски можуть бути здійснені в дуже швидкому режимі. Це спроба росіян охороняти і Новоросійськ, і контролювати ситуацію в цій частині Чорного моря”, — сказав гість ефіру.

Він нагадав, що завдяки Силам оборони України, Росія вже не контролює Чорне море повністю. 

“Вона контролює тільки ту частину, де знаходиться вхід в Азов, і, відповідно, це Керченська затока і те, що знаходиться ближче до Севастополя. Хоча біля Севастополя, чесно кажучи, кораблі російського Чорноморського флоту теж побоюються перебувати. Це цілком очевидно. І страхи ці фактично щоночі підтверджуються, тому що, судячи з російських зведень, то українські морські дрони атакують територію тимчасово окупованого Криму практично щоночі”, — сказав Братчук. 

У будь-якому разі, доповнив він, бойова робота українських захисників триває, планування відповідних подальших операцій також проводиться.

“Чорне море дійсно має стати безпечним. Але не так, як це бачить Росія, а безпечним через відсутність російського Чорноморського флоту. Тому ворог діє у зв’язці з авіацією. Тому що це загроза вже нашій частині Чорного моря, північно-західній, у якій працюють українські експортно-імпортні коридори. Відповідно, бажання ворога якимось чином впливати на цю логістику, звісно, простежуються”, — резюмував гість ефіру.

Читайте також: Керченський міст для росіян залишається важливою логістичною артерією: коли по ньому можуть початися удари, розповів Чубаров

Раніше речник ВМС ЗСУ Дмитро Плетенчук сказав, що з наближенням сезону штормів проблеми російських окупантів із логістикою в Чорному морі тільки поглиблюються. Це безпосередньо вплине на активність флоту.

Прямий ефір