Путіна можна тільки змусити до переговорів на справедливих для України умовах, і Курська операція — один з аргументів, — військовий експерт

Олександр Мусієнко. Фото: znaj.ua

Путіна можна тільки змусити піти на переговори на справедливих для України умовах. Це можливо зробити на основі міжнародного права, використовуючи, зокрема, силовий компонент проти Росії, маючи досить сильні аргументи. Курська операція — один із таких аргументів. Такою думкою поділився керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко в ефірі телеканалу FREEДОМ.

Він нагадав, що Курська операція зокрема може бути й у плані перемоги президента України Володимира Зеленського, з яким він їздив до Вашингтона і який він також планує презентувати на засіданні у форматі “Рамштайн” у жовтні.

“На території Росії перебувають українські війська, які досить успішно контролюють свій плацдарм. Україна має набагато більшу буферну зону так звану, ніж російські війська в Харківській області. І зважаючи на це, безумовно, це чинення тиску зокрема на Кремль”, — зазначив Мусієнко.

Коли президент України говорить про те, що ми маємо прокласти місток до справедливих дипломатичних рішень, то мається на увазі, що необхідно його зробити міцним і стійким. А це можна зробити, лише використовуючи силовий компонент проти Росії та її військ, маючи аргументи досить сильні, вважає експерт.

“У цьому зв’язку все досить чітко і зрозуміло. Путіна можна змусити й тільки змусити піти на перемовини на справедливих для нас умовах, які базуються на нормах міжнародного права. І, звичайно ж, Курська операція зокрема — це чинення тиску на РФ, безумовно. І так, я думаю, її теж необхідно сприймати. Це український аргумент, який ми знайшли і який безумовно буде використаний”, — акцентував Мусієнко.

Він також вважає, що путінські дедлайни щодо звільнення Курської області ні на чому не ґрунтуються. Це ніщо інше, як видавати бажане за дійсне.

“Це просто певні відправні точки, ось і все. Я б до цього не ставився досить серйозно, оскільки не один дедлайн уже, скажімо так, був пройдений. Скільки їх було і по Донецькій області, і по інших напрямках. Насправді це видавати бажане за дійсне”, — сказав гість ефіру.

Він нагадав, що російські війська пробували контратакувати на Курському напрямку. Однак усі ці спроби закінчилися провалом.

“Російська армія робила спроби контратак. Мабуть, хотіли до цих дедлайнів показати певні результати, але нічого не вийшло. І у зв’язку з цим можна сказати, що ці дедлайни не мають жодного значення. З них можна тільки посміятися, бо скільки ми їх уже чули. А нічого не вдається. Тому я думаю, це використовується тільки через те, що необхідно звітувати перед начальством, необхідно обіцяти, доносити нагору інформацію, що і роблять певні командири на місцях. У Кремль повідомляють, що все добре, все буде нормально”, — резюмував Мусієнко. 

Читайте також: РФ всіляко намагається применшити значущість Курського плацдарму, — Мусієнко

Раніше повідомлялося, що Збройні сили України намагаються розширити зону впливу в Курській області. Майже за два місяці операції українським військовим вдалося не тільки утримати частину територій регіону, а й відбити спробу контрнаступу супротивника, а також прорвати кордон у Глушківському районі. 

Прямий ефір