На яких основних цілях зосереджені українські війська в Курській області, розповів Мусієнко

Ситуація на Курському напрямку. Графіка: deepstatemap.live

Українські військові зараз зосереджені на двох цілях у межах операції на території Курської області Російської Федерації. Одна з них — розширення плацдарму в регіоні, зокрема в Глушківському районі. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко.

“Зараз українські війська зосереджені на двох цілях і завданнях у Курській області. Перше — це наступальні дії та операції, які не припиняються в південно-західній частині регіону. Це Глушківський район. Нагадаю: після того, як війська РФ здійснили невдалі спроби контрнаступальних дій у районі Корєнєво, українські військові своєю чергою відповіли тим, що з території Сумської області також здійснили прорив іще у двох місцях. На сьогодні там тривають бойові дії”, — зазначив Мусієнко.

Російське командування, за його словами, віддало наказ перекинути туди додаткові підрозділи. Але ситуація для російських військ погіршується у зв’язку з тим, що є проблеми з мостами через річку Сейм.

“Так, окупанти намагаються це вирішувати час від часу через механізм понтонних переправ, який використовують, проте по них теж наноситься вогневе ураження. Тобто перше завдання ЗСУ — це все-таки спробувати потіснити противника в Глушківському районі та розширити плацдарм, який буде контролюватися українськими військами”, — пояснив експерт.

Друге завдання, яке стоїть перед Силами оборони, — це утримання тих позицій, які на сьогодні перебувають під контролем українських військ у Курській області, продовжив спікер.

“У зв’язку з цим операція триває успішно. Російські контрнаступальні дії, всі їхні спроби наступати відбили українські війська”, — акцентував Мусієнко.

Він також зазначив, що Росія продовжує перекидати війська в регіон. Але цей процес, за його словами, відбувається не настільки швидко, як раніше.

“У Курську область перекидають додаткові підрозділи ЗС РФ. Угруповання російських військ становить зараз близько 40 тисяч. Вони намагаються розширити свою присутність на східному і західному флангах у Курській області, якраз намагаючись чинити тиск із трьох частин: із північного, східного і західного флангів на українські війська. Але ці спроби безрезультатні”, — сказав експерт.

Мусієнко вважає, що потенціал для утримання територій Курської області РФ, які перебувають під контролем українських військ, є. Крім того, наголосив він, на сьогодні виконується важлива і необхідна місія — сковування російських підрозділів на цьому напрямку.

“Те, що Росія домагалася і прагнула зробити для українських військ у Харківській області, Україна зробила досить краще і якісніше для російських військ у Курській області, оскільки сковує набагато більше угруповання. Необхідно розуміти, що ефект цей тривалий. Російські війська, очевидно, робитимуть і далі спроби контрнаступальних дій. Але ландшафт у деяких районах такий, що не дуже сприятиме наступальним діям в осінній період. Хоча тут ситуацію поки що важко спрогнозувати. Менше з тим, росіяни будуть здійснювати такі спроби”, — сказав гість ефіру.

Він припускає, що угруповання російських військ буде збільшуватися в Курській області.

“У зв’язку з цим перебування в регіоні якраз українських військ не дає російським загарбникам переміститися на Покровський напрямок, Курахівський, в інші райони на сході України, де тривають активні бойові дії. Адже можна уявити, що сталося б, якби Росія змогла перекинути, ну нехай не 40, але 30 тисяч військових одномоментно на ці напрямки. Посилився б тиск, і зрозуміло, що у них з’явилася б більша кількість солдатів для того, щоб здійснювати постійні піхотні штурми”, — наголосив спікер.

Мусієнко акцентував, що час перебування українських військ у Курській області теж має значення.

“Адже ми бачимо, як процес накопичення російських військ набирає обертів. Тому що спочатку було угруповання близько 20 тисяч. Зараз воно зросло трохи більш ніж удвічі”, — доповнив він. 

Читайте також: Заяви РФ про успішний контрнаступ у Курській області — брехня, — військовий аналітик

Раніше повідомлялося, що завдяки Курській операції ЗСУ, на півночі України суттєво зменшилася активність російських диверсійно-розвідувальних груп. Крім того, наступ на Курщині дав змогу ЗСУ перехопити ініціативу і нав’язати росіянам вигідний Україні порядок денний. 

Прямий ефір