Питання запрошення України до НАТО буде актуалізовано — розбір Кучухідзе

Прапори НАТО та України. Фото: president.gov.ua

Питання запрошення України до НАТО буде актуалізовано, тому що триває певна кулуарна і дипломатична робота в цьому напрямку на рівні України та США. Таку думку сьогодні, 3 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив політолог Антон Кучухідзе.

Він зазначив, що певний час тому були інсайди щодо того, що безпосередньо Сполучені Штати Америки та Німеччина не хотіли запускати політичну риторику, політичні рішення тощо щодо запрошення України до НАТО.

“Те, що є в публічній площині, ми розуміємо: Україна повернулася якраз-таки до питання, що запрошення має бути. Це питання, наприклад, публічно не підіймалося у Вашингтоні, але я думаю, що кулуарно президенти говорили й про цей аспект. Тому зараз абсолютно не виключено, що з’явиться дедалі більше інформації щодо актуалізації питання запрошення України до НАТО. І я думаю, що навіть подібна домовленість повернутися до цієї теми була й під час Вашингтонського саміту НАТО, й під час Вільнюського саміту НАТО. І це така, знаєте, цілеспрямована лінія роботи на рівні дипломатії, на рівні глав держав, щоб не упускати цей момент”, — сказав політолог.

Він вважає: якщо США заявлять, що запрошення України до НАТО має бути, то це зніме багато блоків, зокрема в європейських столицях.

“Тобто це, скажімо так, якщо не повне “зелене світло” на поглиблення інтеграції України в НАТО, то дуже сильний крок уперед й відкриття нових можливостей безпосередньо за лінією військово-політичного та військово-технічного співробітництва. Тому зараз, найближчим часом, до кінця терміну президента Байдена це питання може підійматися, й підіймається воно не через те, що Байден іде, а тому, що є певна кулуарна та дипломатична робота в цьому напрямку на рівні Україна — США”, — вважає Кучухідзе.

Читайте також: Новий генсек НАТО Марк Рютте вступив на посаду: як це вплине на перебіг війни та перспективи членства України в Альянсі — думки експертів

Нагадаємо, раніше видання Financial Times із посиланням на неназваного західного чиновника написало, що лідер США Джо Байден може переглянути статус заявки України до Альянсу до кінця свого терміну. Політолог Олег Саакян вважає, що за довгі роки дійсно вперше з’явилося вікно можливостей для того, щоб у Сполучених Штатах позиція змінилася.

Прямий ефір