Союзники допомагають Україні нарощувати військові можливості — подробиці (ВІДЕО)

САУ "Богдана". Фото: mil.gov.ua

У рамках другого Міжнародного форуму оборонних індустрій українські та іноземні оборонні компанії підписали близько 20 угод. За даними Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості України, серед них — договори про виробництво дронів, ремонт і випуск бронетехніки та боєприпасів, повідомляє FREEДОМ.

У другому Міжнародному форумі оборонних індустрій взяли участь представники 168 іноземних та 115 українських оборонних компаній. Найчисленнішими були делегації з Данії, Великої Британії, США, Франції, Італії та Чехії. Сучасна оборонна галузь України — на шляху до лідерства в Європі, наголосив президент України у зверненні до учасників форуму.

“Лише за перше півріччя цього року в Україні виробили у 25 разів більше боєприпасів для артилерії та мінометів, ніж за весь 2022 рік. Загальна кількість дронів, які ми зараз в Україні здатні виробляти щорічно — 4 млн, і вже більш ніж півтора мільйона законтрактована. Вже застосовуємо абсолютно новий клас українського озброєння — далекобійну ракету-дрон “Паляниця”. Працюють інші види наших далекобійних дронів. Працюють морські дрони для захисту України. Пройшла успішні льотні випробування наша нова балістична ракета. Кожен може побачити, як спрацьовують і наші “Нептуни”. Робимо артилерію: ми виготовляємо наші “Богдани” — півтора десятка щомісяця, буває 20″, — розповів президент України Володимир Зеленський.

В Україні створено нову ремонтну базу для військової техніки. Як зазначив позаштатний радник президента України зі стратегічних питань Олександр Камишін, в українській оборонній галузі стрімко розвивається приватний сектор. Близько 400 приватних компаній уже займаються виробництвом та ремонтом військової техніки, ще 100 державних підприємств допомагають їм у цьому.

“У 2023 році українська “оборонка” зросла втричі. За цей рік ми очікуємо зростання у шість разів. Якщо говорити у цифрах, торік український ОПК виробив продукції на 3 млрд дол. Цього року ми маємо виробничі можливості на 20 млрд дол.”, — повідомив міністр із питань стратегічних галузей промисловості України Герман Сметанін.

За його словами, Україна випускає більше артилерійських установок на місяць, ніж будь-яка інша країна світу. Однак для нарощування виробництва та повного завантаження вітчизняних виробничих потужностей потрібні кошти. І у цьому допомагають іноземні інвестори.

“За рік ми вже інвестували в нашу економіку, у наше виробництво 4 млрд дол. Значна частина — це інвестиції саме у військову техніку та її розвиток. Ми збільшуватимемо цей показник. Україна на сьогоднішній день, на мій погляд, — це велика можливість для всіх не лише зброярів світу, а й для бізнесу світу, для інвестицій у цю галузь. Наш досвід неможливо недооцінити, оскільки ми безпосередньо робимо уроки, винесені з поля бою. Ми можемо швидко реагувати та швидко приймати рішення для покращення та впровадження нових технологій”, — зазначив заступник міністра оборони України Дмитро Клименков.

Один із лідерів інвестицій в українську оборонну промисловість — Данія. Копенгаген уже профінансував 18 артилерійських установок українського виробництва. А за кілька днів до відкриття другого Міжнародного форуму оборонних індустрій міністр оборони Данії разом із міністром оборони України та міністром з питань стратегічних галузей промисловості України підписав протокол про наміри щодо продовження співпраці у сфері зміцнення оборонної підтримки. Цього разу йдеться про інвестиції майже на 600 млн євро. 175 млн євро з цієї суми виділить Данія, а ще 400 млн — це доходи від заморожених російських активів.

“Ми маємо можливість компенсувати наявні замовлення, щоб прискорити процес, але також зробити так, щоб українцям не довелося йти та укладати нові контракти з компаніями, з якими вони вже мають справу. Ми також маємо можливість фінансувати нові контракти, оскільки виробництво української оборонної промисловості з часом збільшується, і ми продовжуватимемо стежити за процесом поставок, щоб переконатися, що все йде за планом”, — заявив представник Міністерства оборони Данії Денис Віркеліст.

Розвивають оборонну співпрацю з Україною також оборонні компанії зі США, Великої Британії, Франції, Польщі та Чехії. Кожне підприємство знаходить свою нішу. Наприклад, британська компанія BAE Systems, яка однією з перших відкрила офіс в Україні після початку повномасштабного вторгнення Росії, зосередилася на ремонті пошкодженої військової техніки. Втім, як зазначив представник підприємства, вони не мають наміру зупинятися на цьому і планують розширювати свої зусилля на підтримку Української держави.

“Обладнання має обслуговуватись ближче до лінії фронту, це складна ситуація, щоб перевозити все до сусідніх країн. Я думаю, це була хороша стратегія для початку, але у довгостроковій перспективі необхідно багато колективних обговорень щодо переміщення обладнання для технічного обслуговування всередині країни. Ми також хотіли б перемістити технічне обслуговування гаубиці M 777 в Україну, а потім, сподіваюся, створювати їх на місці”, — висловив думку старший директор BAE Systems Крістіан Сейєр.

У рамках другого Міжнародного форуму оборонних індустрій учасники підписали близько 20 угод, зокрема про виробництво безпілотників, бронетехніки та боєприпасів.

Читайте також: Велику українську ракетну програму анонсував Умєров

Прямий ефір