Наслідки будуть для генсека ООН, але не для організації, — Сулейманов про оголошення Гутерріша персоною нон грата в Ізраїлі

Антоніу Гутерріш. Фото: un.org

Міністр закордонних справ Ізраїлю Ісраель Кац оголосив генерального секретаря Організації Об’єднаних Націй (ООН) Антоніу Гутерріша персоною нон грата. У цьому випадку йдеться виключно про керівника ООН, а не про всю організацію. Про це сьогодні, 2 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав журналіст та сходознавець Руслан Сулейманов.

Він зауважив, що між Ізраїлем і Гутеррішем давно існує конфлікт.

“Ізраїль давно критикував генсека ООН за його позицію, яка, як вважається, не до кінця засуджує дії бойовиків ХАМАС 7 жовтня. Також Ізраїль дуже болісно ставиться до будь-яких розмов про жертви серед мирних жителів у секторі Гази, вказуючи на те, що насамперед треба говорити про терористів ХАМАС. Загалом, обережна риторика від генсека ООН, який намагається таки зберігати якийсь баланс, не влаштовує Ізраїль, бо ізраїльське керівництво, ізраїльське суспільство розжарене після 7 жовтня минулого року. І жодних двох думок для Ізраїлю не може бути. Для Ізраїлю все дуже однозначно: є терористи ХАМАС, “Хезболли”, є терористичні дії з боку Ірану, тому наслідки будуть для генсека ООН Гутерріша, але не для самої організації”, — пояснив Сулейманов.

За його словами, у Раді безпеки ООН є як прихильники Ізраїлю, так і ті, хто виступає проти його союзників, зокрема США та Великої Британії.

Читайте також: Іран боїться наслідків: атаку по Ізраїлю прокоментував сходознавець

Нагадаємо, міністр закордонних справ Ізраїлю Ісраель Кац 2 жовтня на своїй сторінці в соцмережі Х написав, що оголошує генсека ООН Антоніу Гутерріша персоною нон грата та забороняє йому в’їзд до країни. За його словами, будь-хто, хто не засудив напад Ірану на Ізраїль, не має права вступати на ізраїльську землю.

Раніше 1 жовтня Іран завдав масованої ракетної атаки по Ізраїлю.

Прямий ефір