Росіяни надають великого значення Запоріжжю — причини назвав Маломуж

Українські захисники. Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Російські окупанти надають великого значення Запоріжжю, бо розглядають його як стратегічний і логістичний центр. Про це сьогодні, 2 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів генерал, колишній голова Служби зовнішньої розвідки України Микола Маломуж.

“Південний напрямок, який забезпечує якраз і Запорізьке, і Херсонське угруповання, і слугує навіть альтернативою для постачання на Крим, у разі, коли ми повністю перекриємо Керченський міст та поромні переправи вогневим валом. Тому вони надають значення Запоріжжю як стратегічному і логістичному центру, й рух у цьому напрямку, побудова залізниці там. Там наші постійні обстріли на близькій відстані, тому потрібно відсунути наші війська. Ну і, звичайно, захоплення нових наших територій, особливо біля Гуляй-Поля, біля Роботиного”, — сказав він.

За даними Маломужа, противник підготував понад 5 тисяч нових військовослужбовців для завдання ударів по конкретних секторах біля Роботиного. Водночас Сили оборони України бачать ці маневри та завдають ударів на відстані.

“Ми вогнем знищуємо велику кількість — це сотні-сотні людей на день. Тому в цей момент спроба комбіновано діяти. Це завдання ударів КАБами, це завдання ударів реактивно-мінометними системами до 40 км, далекобійною артилерією і, звичайно, це постійні удари дронами. Ось тому такі комбіновані підходи, вони передбачають, що послаблять наші позиції, це призведе до великих втрат, ми будемо відступати. І, звичайно, комбіновані атаки живої сили. Це просування на різних механізованих засобах: квадроциклах, мотоциклах, мопедах навіть, велосипедах. Ну, й атаки невеликими групами”, — розповів генерал.

За його словами, російські окупанти зазвичай застосовують комбіновані удари і з повітря, і реактивними системами, щоб забезпечити захоплення нових рубежів піхотою, але іноді використовують й нестандартні методи.

“Вони намагаються знайти слабке місце завдяки розвідці, дронової або армійської, і, звісно, вдарити між нашими, наприклад, підрозділами, де вони вважають, що там ослаблені позиції. Ми вже відпрацювали систему розвідконтролю й технічного контролю, тому вже такі операції, які раніше вони більш-менш проводили успішно, тепер уже ми проводимо дуже ефективно контрдії і, звичайно, ворог не має успіхів”, — сказав Маломуж.

Читайте також: 25 ворожих штурмів на Покровському напрямку і стільки ж — на Куп’янському: про ситуацію на фронті повідомив Генштаб ЗСУ

Нагадаємо, впродовж минулої доби українські захисники ліквідували на фронті 1 130 російських окупантів

Прямий ефір