Своєю мужністю і винахідливістю ЗСУ показують, що вони можуть відкинути російські війська, — Рютте

Марк Рютте. Фото: uatv.ua

Ситуація на полі бою в Україні складна. Українській армії вдається проводити операції на російській території в той час, як російська армія домагається обмежених успіхів на окремих ділянках фронту ціною великих втрат. Про це сьогодні, 1 жовтня, під час першої пресконференції в Брюсселі розповів новий генеральний секретар НАТО Марк Рютте, повідомляє FREEДОМ.

“Своєю мужністю і своєю винахідливістю вони показують, що вони можуть відкинути російські війська. Коли ви мене питаєте, яка ситуація на полі бою, то точно не легка, вона важка. З одного боку, українська армія утримує частину Курської області в Росії, але також ми бачимо як російські війська досягають обмежених результатів на полі бою цього року. Але не забувайте, що ці результати обходяться, за останніми підрахунками, які я отримую, за рахунок російських втрат, які становлять близько тисячі вбитих і поранених на день. Це на додаток до 500 тис., які були вже вбиті або поранені”, — розповів він.

Генеральний секретар НАТО закликав не звертати увагу на ядерний шантаж Росії, бо вона хоче, щоб його обговорювали. 

“Звісно ми чуємо регулярні погрози від Кремля, і це правда, що ядерна риторика Путіна нерозважлива та безвідповідальна. Але водночас, дозвольте мені висловитися абсолютно ясно, ми не бачимо жодної загрози використання ядерної зброї, що насувається. Дозвольмо йому говорити про його ядерний арсенал. Він хоче, щоб ми обговорювали його ядерний арсенал. Але я думаю, що нам не слід це робити… Якщо говорити не тільки про ядерну зброю, а загалом, якщо ви поступилися погрозам Путіна, то це б створило прецедент, що використання військової сили дає змогу країні отримати те, чого вона хоче”, — пояснив Рютте.

Також новий генеральний секретар НАТО нагадав Китаю про відповідальність за підтримку військової індустрії Росії.

“Своєю підтримкою російської військової індустрії Китай стає вирішальним фактором, що робить російську війну в Україні можливою. Китай не може продовжувати підпалювати найбільший конфлікт у Європі з часів Другої світової війни без того, щоб це вплинуло на його вигоду і репутацію”, — заявив Рютте.

Читайте також: Рютте офіційно став главою НАТО: якою буде політика Альянсу щодо України

Нагадаємо, минулого тижня президент Росії Володимир Путін запропонував змінити ядерну доктрину своєї країни, щоб вона дозволяла застосовувати ядерну зброю навіть у разі неядерної загрози.

Прямий ефір