Україна — у пріоритеті: Рютте вступив на посаду генерального секретаря НАТО (ВІДЕО)

Марк Рютте. Фото: uatv.ua

Колишній прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте сьогодні, 1 жовтня, вступив на посаду генерального секретаря НАТО. Рютте заявив, що одним із пріоритетів у його роботі залишиться допомога Україні у відбитті російської агресії, інформує кореспондент FREEДОМ в Європі.

“Ми повинні переконатися, що Україна переможе як суверенна, незалежна й демократична нація… Дуже важко провести відмінність між трьома пріоритетами. Тому що, звичайно, Україна на вершині списку, але також ми повинні робити більше для нашої колективної оборони та стримування, ми повинні інвестувати більше, й закрити відставання за нашими можливостями. Намагатися досягти всіх цілей, які НАТО встановило в цій сфері. По-третє, ми повинні робити більше, щоб переконатися, що ми справді спираємося на партнерство НАТО, яке було створено за ці роки, включно з Далеким Сходом. Усі ці пріоритети однаково важливі, але, звісно, ми дуже багато думаємо про Україну”, — сказав новий генсек НАТО, відповідаючи на запитання про найголовніші три пріоритети в його роботі.

Читайте також: Не може бути стійкої безпеки в Європі без стабільної України, — Столтенберг

Нагадаємо, сьогодні, 1 жовтня, у штаб-квартирі НАТО в Брюсселі відбувається урочиста церемонія передачі повноважень новому генеральному секретарю Марку Рютте. Він замінив на цій посаді Єнса Столтенберга, який був генсеком НАТО з 2014 року. В одному зі своїх інтерв’ю Столтенберг заявив, що найгіршим днем його каденції стало 24 лютого 2022 року. При цьому, на його думку, Альянс міг зробити більше для того, щоб запобігти повномасштабному вторгненню РФ в Україну. Столтенберг закликав союзників надавати більше сучасної зброї ЗСУ, зокрема систем ППО, танків, боєприпасів.

Прямий ефір