Армії РФ немає чого протиставити ЗСУ в Курській області — розбір Жовтенка

Курська область. Фото: Rtvi

Росіяни не здатні нейтралізувати Сили оборони України на території Курської області. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів експерт з міжнародної безпеки фонду “Демократичні ініціативи” ім. Ілька Кучеріва Тарас Жовтенко.

Він зазначив, що зараз можна підбити проміжні підсумки аспектів впливу Курської операції на фронт в Україні.

“Те, що відбувається на території Курської області, і ті операції, які проводять Збройні сили України в цьому регіоні, вони насправді мають досить безпосередній вплив на те, що відбувається на лінії фронту, тому що як мінімум ті сили, які Російська Федерація вимушена кинути на визволення Курської області, це, зокрема, й ті ресурси, які російське командування не зможе вже використати на території України. Тобто в будь-якому разі для Збройних сил України та для нашої країни набагато краще вести бойові дії на території Російської Федерації й не давати російському командуванню використовувати ці додаткові ресурси, живу силу, техніку, озброєння безпосередньо на території України, нехай краще це відбуватиметься на території Курської області”, — сказав Жовтенко.

Експерт наголосив також, що існує й важливий військовий аспект. Так, Курська операція показала, що російській армії практично немає чого протиставити підрозділам Збройних сил України, які діють, використовуючи натовське озброєння та спираючись на натовські доктрини маневреної війни.

Жовтенко звернув увагу, що російські війська на території України діють кількістю, а не якістю.

“І, відповідно, для того, щоб російські війська могли ось цю свою кількісну перевагу максимально реалізувати на полі бою, їм потрібно, щоб супротивник, тобто ми, сиділи в глухій обороні, а ось російські війська, вони просто будуть головою битися об цю оборону, поки її не проламають… Рано чи пізно це в них на деяких ділянках фронту, принаймні на сході України, в деяких моментах виходить”, — сказав він.

Що ж стосується Курської області РФ, то тут, за словами Жовтенка, Сили оборони України ведуть маневрову війну за натовськими стандартами.

“Тобто росіянам немає де, по суті, застосувати ось цю свою кількісну перевагу. Ми діємо невеликими групами, і ми завдаємо удари з різних боків по ось цих великих скупченнях російських військ. І, відповідно, таким чином ми не даємо росіянам нав’язати собі ту модель ведення бойових дій, яка їм вигідна. І ми бачимо, що насправді російська військова доктрина ось у такому форматі абсолютно повністю програє натовській стратегії”, — сказав експерт.

Що стосується зовнішньополітичних й внутрішньополітичних підсумків для Російської Федерації, то Жовтенко вважає, що західні союзники України побачили, як стираються “червоні лінії”, окреслені Кремлем.

“Зрозуміло, що Курська операція в цьому сенсі — це набагато сильніший удар по політичній стабільності путінського режиму, ніж якісь такі епізодичні точкові удари по російських військових об’єктах у глибині російської території. І те, що стосується внутрішньополітичної ситуації в Російській Федерації, ми бачимо, що щонайменше ось ці нововведення в російську ядерну доктрину — це якраз, зокрема, спроба відреагувати в такому геополітичному форматі, на геополітичному рівні. Це реакція Кремля на нездатність насправді нейтралізувати Збройні сили України на власній території й звільнити територію Російської Федерації від наших військ”, — сказав Жовтенко.

Читайте також: ЗСУ заходять у фланги та тил противника в Курській області — оцінка ситуації від Романенка

Нагадаємо, військовий оглядач Денис Попович розповів, що замість того, щоб у Курській області ввести воєнний стан, російська влада вирішила оголосити на території регіону так звану контртерористичну операцію. Так Кремль вчинив заради того, щоб збрехати росіянам про реальну ситуацію в Курській області.

Прямий ефір