Стратегічний ресурс армії РФ виведено з ладу, — генерал про втрати окупантів

Цвинтар, де поховані російські військові. Фото: bbc.com

На момент повномасштабного вторгнення в Україну в стройових частинах армії РФ було близько 700 тис. військових. Втрати, що перевищують 650 тис. військових, означають, що стратегічний ресурс армії Росії практично виведений з ладу: вони або вбиті, або важко поранені. Про це сказав генерал армії України, керівник Служби зовнішньої розвідки України у 2005-2010 роках Микола Маломуж сьогодні, 29 вересня, в ефірі FREEДОМ.

“Наразі армія Росії формується з резервів. Це мобілізація, це, звичайно, велика робота із залучення різних категорій населення. Насамперед це рекрутингові, але й силові формати”, — коментує генерал.

Він зазначив, що підготовка залучених у такий спосіб росіян залишається вкрай низькою.

“Багато військовополонених вказують на те, що буквально тиждень-два, і вони вже кидаються у бій. Деякі буквально отримали приписне, доставлені до районів Донецької та Луганської областей і за два дні — або в полоні, або вбиті”, — каже Маломуж.

За його словами, підготовлені підрозділи — морська піхота, повітряно-десантні війська, спецпідрозділи — у Росії ще залишаються, але їх не так багато. Ресурси РФ лише здаються нескінченними. Генерал погоджується з тим, що на тлі всього населення Росії й навіть на тлі чоловічого населення мобілізаційного віку 650 тис. втрат — це небагато, проте чоловіки, що залишаються, не підготовлені до армії.

“Можемо констатувати, що основну частину лав армії виведено взагалі з бойових частин. І зараз працюють лише мобілізаційні структури, які пройшли швидку підготовку, але не мають великого досвіду. Так, їх ще багато, але щодня 1 300, 1 200, 1 700 виводимо з ладу. Це великий підрив… Виводиться з ладу практично стратегічний резерв Росії”, — зазначає гість ефіру.

Це означає, що найближчими місяцями Росія не зможе проводити активні операції, оскільки можливостей великого поповнення військ у неї точно не буде, вважає Микола Маломуж. А нова мобілізація буде пов’язана з великою кількістю проблем не лише у забезпеченні, але й соціальних та політичних.

Читайте також: Втрати російської армії перевищили 650 тис., — Генштаб ЗСУ

Нагадаємо, протягом минулої доби українські захисники ліквідували 1 170 російських окупантів, а також знищили 62 артилерійські системи ворога, 38 бойових броньованих машин і понад 90 безпілотників. 

Прямий ефір