Вугледар не в кільці, але противник підійшов впритул з трьох боків: про ситуацію та значення розповів експерт

Ситуація у Вугледарі. Скріншот: deepstatemap

Наразі дуже складно прогнозувати, як розвиватимуться події у місті Вугледар Донецької області. Однак очевидно, що для противника цей український виступ має дуже велике значення. Про це сьогодні, 28 вересня, сказав керівник військових програм Центру глобалістики “Стратегія ХХI” Павло Лакійчук в ефірі FREEДОМ.

“Вугледар, про який багато говорили, не в кільці, але практично з трьох боків противник підійшов упритул до міста. Як там далі розвиватимуться події, теж казати складно. Напевно, найнебезпечніше тут навіть не міські бої, а те, що ворог намагається замкнути кільце навколо міста, наступаючи одночасно і з північного сходу, і з плацдарму на південному заході міста”, — коментує гість ефіру.

Пояснюючи бажання російської армії будь-що захопити Вугледар, підступи до якого вже два роки залишаються ареною чи не найбільш кровопролитних битв, Лакійчук зазначив, що місто — це клин, який врізався у ворожу оборону.

“І вони [росіяни] постійно намагалися його зрізати, тому що він нависав над мережею залізниць, які з’єднують Донбаську та Маріупольську агломерації… Росіяни з метою забезпечити не лише Крим, а й своє південне угруповання сил у першу чергу, <…> спробували створити собі таку “Тавриду-2” (“Таврида” — автотраса, незаконно побудована росіянами в тимчасово окупованому Криму, яка через міст з’єднує півострів з російською Кубанню, — ред.), спочатку вздовж лінії фронту проклавши автомобільну трасу. З одного боку їдуть танки, з іншого боку можуть їхати курортники до Криму. І залізницю. Залізниця, хоч вони не змогли її електрифікувати, це однопутка, проте це вже альтернатива південному маршруту, цій петлі через Крим, коротка, але дуже небезпечна. І, звичайно ж, спробувати відсунути наші засоби ураження від цієї важливої логістичної лінії для них є дуже важливим”, — пояснив керівник військових програм.

Однак, бої за Вугледар слід розглядати й у контексті всієї операції російських окупантів у Донецькій області, додав він.

“Якщо розглядати Вугледар загалом як частину Покровсько-Курахівсько-Вугледарського напрямку, то ця лінія Вугледар — Курахове — Покровськ була б для них важливою межею для можливого подальшого наступу”, — сказав Павло Лакійчук.

Читайте також: Росіяни розглядають Вугледар у Донецькій області як альтернативний шлях для постачання військ, — Маломуж

Раніше повідомлялося, що російські окупанти намагаються атакувати місто Вугледар на Донеччині з трьох напрямків.

Читайте також: Захоплення Вугледара покращить логістику російської армії — пояснення військового аналітика

Прямий ефір