Використання спецпідрозділів ФСБ у Курській області проаналізував Маломуж

Курська область. Фото: verstka.media

Використання спецпідрозділів Федеральної служби безпеки Росії (ФСБ) у Курській області, де проводять операцію Сили оборони України, є великою помилкою російської влади. Про це сьогодні, 27 вересня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив генерал армії України, колишній голова Служби зовнішньої розвідки України (2005-2010 рр.) Микола Маломуж.

“Я прямо скажу: Путін не очікував такої операції, був розгублений і вирішив тут терміново саме залучити ФСБ як основний координаційний центр антитерористичної операції. Це, по-перше, примітивно й велика помилка, тому що там реально йде війна та залучені війська, Збройні сили України, й залучення спецпідрозділу ФСБ — це дуже неефективно”, — сказав він.

Маломуж наголосив, що спецпідрозділи ФСБ орієнтовані на інші завдання — протидію терористам, мають навички захоплення окремих об’єктів, але не більше.

“А вести фронтові операції з атаками, з найпотужнішими ударами, наприклад, зенітно-ракетних систем, мінометних, потужних ракетних ударів, артилерії, бронетехніки — для цього ніякий “Вимпел” ФСБ не пристосований. Ця роз’єднаність у плані керівництва операцією і координації — це нам на руку. І тому ефективність ось цих “елітних підрозділів” тут мінімальна”, — сказав генерал.

На його думку, ця ситуація послаблює позиції російських військ. Зі свого боку українські військові готують та проводять контрудари, вибудовують лінії оборони в Курській області РФ.

Читайте також: Чи вистачить росіянам сил і засобів на витіснення ЗСУ з Курської області — думка експерта

Раніше військово-політичний оглядач групи “Інформаційний спротив” Олександр Коваленко сказав, що російська армія припустилася низки тактичних і стратегічних помилок у Курській області, які призвели до того, що наступальні дії пригальмувалися.

Прямий ефір