Уся система російської освіти спрямована на те, щоб навчити дітей жертвувати собою в інтересах Кремля, — Смирнов

Російські школярі. Скріншот: uatv.ua

Уся система російської освіти спрямована на те, щоб зробити людей готовими жертвувати своїми життями, здоров’ям і майном у політичних інтересах керівництва Російської Федерації. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив адвокат правозахисного проекту “Первый отдел” Євген Смирнов.

Він підкреслив, що чим довше триває війна проти України, тим більший ефект у перспективі вона даватиме на російське суспільство.

“Дійсно, вся система російської освіти спрямована на те, щоб зробити людей піддатливими державі, підконтрольними державі та готовими жертвувати своїми життями, своїм здоров’ям, своїм майном у політичних інтересах керівництва Російської Федерації. Багато батьків намагаються протистояти цьому. Знаєте, це як, якщо читати підручники історії, це як у 30-ті роки в Радянському Союзі, у 20-ті роки населення тікало від колгоспів. Ну, ось в одне село прийшов колгосп, люди, які думають, втекли в інше, щоб у ньому не брати участь. Те саме відбувається і з батьками, їхніми дітьми. Вони просто намагаються переводити дітей у ті школи, у ті острівці нормальності, які ще залишилися в російських регіонах, у російських великих містах”, — розповів адвокат.

Смирнов зазначив, що не у всіх школах однаково виконують вимоги російської влади.

“Не всі уроки політичного, патріотичного виховання проходять однаково. На деяких уроках вчителі намагаються доносити, скажімо, якусь нормальну інформацію, навчати дітей абсолютно нормального способу взаємодії в суспільстві, доброти й миру тощо. У такі школи просто батьки намагаються переводити своїх дітей. Але, на жаль, таких шкіл з кожним роком стає дедалі менше й менше. Ті директори, ті вчителі, які чинять опір приходу російської армії вже до дитячих закладів, навіть садочків, вони потихеньку або йдуть на пенсію, або їх потихеньку просто прибирають із цієї системи, звільняють, скорочують тощо. Тому все менше і менше шкіл, у яких триває нормальне цивілізоване виховання дітей”, — сказав він.

Адвокат також констатував, що росіяни перебувають не в тих умовах, коли вони можуть боротися за якісь освітні права, за нормальні шкільні програми.

“Зараз у Росії люди живуть у тій системі, коли спроба виступити проти обертається не боротьбою за професійні права вчителя або учнів, а вже боротьбою за свободу. Якщо вчитель виступає проти тієї системи, яка насаджується державою, його звинувачують у скоєнні злочину і кидають до в’язниці. Тому правозахисники змушені вже займатися не відстоюванням якихось прав на нормальну освіту, а вони змушені займатися відстоюванням свободи тих вчителів, хто не готовий займатися тією шкільною програмою, яку нам нав’язує Міністерство освіти”, — сказав Смирнов.

Читайте також: Дітей у РФ вчать помирати за Путіна, — Курносова

Прямий ефір