Військову допомогу на 7,9 млрд доларів виділили США Україні — що увійшло до пакету

Ілюстративне фото: gettyimages.com

Сполучені Штати Америки виділили Україні нову військову допомогу на суму 7,9 млрд доларів. Також Вашингтон запровадив нові санкції проти Росії. Про це сьогодні, 26 серпня, заявив президент України Володимир Зеленський, інформує FREEДОМ.

“Вдячний президенту США Джозефу Байдену, Конгресу США та його обом партіям, республіканцям і демократам, а також усьому американському народу за сьогоднішнє оголошення про надання Україні значної оборонної допомоги на загальну суму 7,9 млрд дол. США та запровадження санкцій проти Росії”, — зазначив Зеленський. 

Також глава держави подякував партнерам за те, що вдалося знайти спосіб виділити залишок (близько 5,9 млрд дол.) раніше виділених коштів, щоб повноваження президента не закінчилися до кінця фінансового року США.

За словами Зеленського, нова військова допомога буде включати засоби протиповітряної оборони та перехоплювачі, безпілотники, ракети великої дальності та боєприпаси класу “повітря-земля”, а також кошти для зміцнення оборонно-промислової бази України. Також США розширюють програму підготовки українських пілотів на F-16. 

Крім того, Вашингтон запровадив санкції проти Росії, щоб обмежити її здатність фінансувати війни проти України.

“Ми завжди цінували потужну двопартійну підтримку у Сполучених Штатах та серед американців у справедливій справі України щодо перемоги над російською агресією”, — наголосив президент. 

У Білому домі уточнили, що 5,5 млрд дол. виділяють в межах Програми президентських повноважень, 2,4 млрд дол. — через Міністерство оборони в межах ініціативи безпекової допомоги Україні до кінця терміну перебування Байдена на посаді.

Також пакет включає додаткову батарею ППО Patriot, крилаті авіабомби Joint Standoff Weapon.

Мін’юсту, Мінфіну та Секретній службі США доручено зруйнувати глобальну мережу криптовалют, завдяки якій РФ “відмиває гроші й купує підсанкційні товари”.

Крім того, Джо Байден наступного місяця скличе у Німеччині зустріч Контактної групи з питань оборони України у форматі “Рамштайн” на рівні лідерів, щоб скоординувати зусилля понад 50 країн, які підтримують Україну в її захисті від російської агресії.

Читайте також: Понад 200 млн євро на відновлення критичної інфраструктури України виділили Нідерланди

Нагадаємо, Японія готує для України пакет енергетичної допомоги: до нього увійдуть трансформатори, генератори та інше обладнання.

Прямий ефір