Ризики провокацій РФ на Запорізькій і Курській АЕС оцінив військовий оглядач

На ЗАЕС. Фото: gettyimages.com

Російські окупанти продовжують використовувати територію Запорізької атомної електростанції (АЕС) для розміщення особового складу своїх військ, боєприпасів і вибухових речовин. Наразі там перебувають до 1 300 бійців Росгвардії, про що раніше повідомляв Центр національного спротиву. Росіяни можуть влаштовувати провокації, щоб укотре звинуватити українську сторону. Однак на глобальні реальні ризики окупанти не підуть. Такою думкою поділився військово-політичний оглядач групи “Інформаційний спротив” Олександр Коваленко в ефірі телеканалу FREEДОМ.

“Вони ж не самогубці, щоб Запорізьку атомну електростанцію підривати на території, яка контролюється ними, де розміщено понад 150 тис. особового складу. Провокації, які росіяни можуть проводити на Запорізькій електростанції, це виключно провокації рівня імітації обстрілів, ударів дронами та звинувачення в цьому української сторони”, — вважає експерт. 

Він також висловився щодо можливих провокацій російської сторони на Курській атомній станції в Курчатові, яку нещодавно відвідував глава МАГАТЕ Рафаель Гроссі. 

“Аналогічна ситуація, як і з Запорізькою АЕС. Росіяни можуть зімітувати, наприклад, обстріли реактивними системами залпового вогню та звинуватити в цьому Україну. Мовляв, Україна обстрілює Курську АЕС. Можуть зімітувати удар, знову-таки, дроном-камікадзе. Усе, що завгодно. І знову-таки — звинуватити в цьому Україну. А МАГАТЕ, як і зазвичай, висловить свою стурбованість, стривоженість цим і певну зробить заяву на адресу України. Тобто на цьому рівні, але не більше”, — резюмував Коваленко.

Читайте також: МАГАТЕ дозволяє отримувати із Запорізької АЕС альтернативну інформацію — розбір експерта

Нагадаємо, Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) на Генеральній конференції ухвалило резолюцію щодо ядерної безпеки в Україні та закликало Росію негайно повернути Запорізьку атомну електростанцію під контроль української сторони.

Прямий ефір