Контрнаступ росіян у Курській області не приніс їм жодних результатів, — Коваленко

Ситуація на Курському напрямку. Графіка: deepstatemap.live

У Курській області російські окупаційні війська стягують підрозділи, і на сьогодні їхнє угруповання становить приблизно 40 тис. осіб. Російська армія продовжує втрачати контроль над своїми ж населеними пунктами — їхній контрнаступ не приніс жодних результатів. Про це в прямому ефірі телеканалу FREEДОМ сказав військово-політичний оглядач групи “Інформаційний спротив” Олександр Коваленко.

“Російські окупаційні війська в Курській області продовжують стягувати підрозділи з інших напрямків. У цьому питанні ми вже бачимо відволікання уваги тих чи інших підрозділів від певних ділянок фронту саме на Курську область”, — зазначив експерт. 

Він нагадав, що станом на 6 серпня поточного року в Курській області було сконцентровано до 10 тис. особового складу російських окупаційних військ. 

“Наразі ця кількість вже досягла майже 40 тис. З цього ми можемо зробити висновки, яку кількість було передислоковано з тих чи інших напрямків для того, щоби посилити Курське угруповання. Це один із прикладів того, яку вигоду приносить по зоні бойових дій на території України Курська операція”, — акцентував Коваленко.

На думку оглядача, російське командування розпочало свій контрнаступ раніше за встановлений термін. 

“Вони почали його тоді, коли в них, по-перше, не було стабілізовано лінію зіткнень. А в таких умовах проводити контрнаступальні дії вкрай складно. Це перший момент. Другий момент — вони на момент початку контрнаступу в Курській області не накопичили достатнього людського ресурсу, підрозділів, щоб забезпечити фактично підтримкою всі ті напрямки, за якими вони планували наступати. Їх було чотири, і тільки один із них приніс певний результат: Апанасівка — Снагость — Любимівка”, — зазначив експерт.

Але, за його словами, певного результату російські війська досягли насамперед не за рахунок того, що вони на цій ділянці прорвали українську оборону, а через те, що лінія зіткнення була не стабілізована.

“Сили оборони України, в основному, що в наступі, що в обороні використовують тактику маневреної війни. Тобто, для нас еластична лінія бойових зіткнень якраз вигідна. Ми не закріплюємося за якимись певними позиціями. І заглибившись за напрямком Апанасівка — Снагость — Любимівка, росіяни втратили контроль над частиною півдня Глушківського району, а також на схід від Коренева, у Коренівському районі. Тому їхній контрнаступ, у принципі, не приніс якихось результатів. Здебільшого все було зведено до однієї і тієї ж площі контролю Силами оборони України від 1 100 до 1 300 квадратних кілометрів”, — резюмував гість ефіру.

Читайте також: Удар по авторитету Путіна: ЗСУ демонструють успіхи в межах Курської операції (ВІДЕО)

Прямий ефір