Зеленський оприлюднить у США план перемоги України — деталі

Володимир Зеленський. Фото: president.gov.ua

План перемоги України буде представлений президенту США Джо Байдену, кандидатам у президенти Сполучених Штатів та всім партнерам, заявив президент України Володимир Зеленський. Документ буде доступний усім країнам, його має побачити й Росія, вважає український лідер. За словами Зеленського, до листопада план буде повністю готовий. Це буде старт і фундамент, щоб говорити з Росією у будь-якому форматі, передає FREEДОМ.

Президент Зеленський представить план перемоги України під час візиту до США. Першим із ним ознайомиться американський лідер Джо Байден. Представлять план і кандидатам на пост глави держави — Камалі Гарріс та Дональду Трампу. У Білому домі з нетерпінням чекають на презентацію, запевнив директор з питань Європи в Раді національної безпеки США Майкл Карпентер.

“Президент Байден абсолютно рішуче налаштований підтримати Україну та забезпечити їй найсильнішу позицію до кінця свого терміну перебування на посаді. Він доручив своїй адміністрації докласти всіх зусиль, “зрушити небо та землю”, щоб найближчим часом забезпечити надання всієї військової допомоги, а також допомоги у забезпеченні енергетичної безпеки, яку ми обіцяли. Це його вказівки нам, і ми їх виконуємо зараз”, — повідомив старший директор з питань Європи у Раді національної безпеки США Майкл Карпентер в інтерв’ю “Голосу Америки”.

У Вашингтоні визнають: попри те, що ознайомляться із пропозиціями лише в день візиту президента Зеленського, готові не лише підтримати ініціативи Києва, а й продовжать надавати значну військову допомогу Україні. Для цього готові залучити значний фінансовий ресурс.

“Я думаю, ви побачите, що ми розпочнемо низку ініціатив як протягом наступного тижня, так і протягом наступних місяців, щоб посилити позицію України… Я вам скажу, що ми зробимо все можливе, щоб найближчими тижнями якнайшвидше відправити якнайбільше військової допомоги”, — наголосив Майкл Карпентер в інтерв’ю.

На зустрічі з журналістами Володимир Зеленський розповів про основні тези плану перемоги України. Йдеться про місце держави в архітектурі глобальної безпеки, про зміцнення обороноздатності та економічний розвиток країни. Один із пунктів документа пов’язаний з операцією ЗСУ у Курській області — його деталі поки що не публічні.

В Офісі президента України наголошують: документ не передбачає жодних територіальних поступок з боку Києва.

“Будь-яка передача територій України, будь-яке заморожування конфлікту — це, по суті, не програш Росії, це стимулювання продовження агресії, тобто очевидно, що ви не зупиняєте війну, по-перше. По-друге, ви даєте час агресорові провести роботу над помилками. По-третє, ви даєте іншим країнам, які займають нейтральні позиції або навіть позиції підтримки агресора, усвідомити, що агресор — сильний, біля нього потрібно фіксувати своє становище, допомагати йому ресурсами, і таким чином ви збільшуєте ресурсну базу для майбутніх агресій”, — прокоментував радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк.

Німецьке видання Bild ще до оголошення Володимиром Зеленським основних тез плану перемоги України написало, що Київ нібито готовий до “замороження” війни. В Офісі президента та в українському МЗС цей фейк спростували. Співробітники газети не були ознайомлені із документом. У ньому немає жодного слова про заморожування бойових дій

“Це виглядає, на мій погляд, вкрай інфантильно… За такої інтенсивності бойових дій, яку ми сьогодні маємо, при масштабуванні цих дій, при перенесенні цих дій на територію країни-агресора, звичайно ж, ви не можете в якомусь місці зупинитися, а десь воювати”, — зазначив Михайло Подоляк.

Як повідомляє “Голос Америки”, зустріч Володимира Зеленського та Джо Байдена відбудеться 26 вересня на полях Генеральної асамблеї ООН. У виданні припускають, що саме цього дня президент України представить своєму американському колезі план перемоги.

Читайте також: Візит Зеленського до США: про контекст, очікування та значення розповів політолог

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський та перша леді Олена Зеленська прибули до Сполучених Штатів Америки у неділю, 22 вересня. Головне завдання візиту український лідер назвав зміцнення України. У його межах Зеленський вже відвідав військовий завод у штаті Пенсільванія, де виготовляють для України артилерійські снаряди калібру 155 мм.

Читайте також: Навколо плану перемоги України є багато подій, які визначать стратегію Заходу щодо РФ у майбутньому, — політтехнолог

Прямий ефір