МАГАТЕ дозволяє отримувати із Запорізької АЕС альтернативну інформацію — розбір експерта

ЗАЕС. Фото: ap.org

На Запорізькій атомній електростанції (ЗАЕС) залишається складна ситуація. Представники Міжнародного агентства з атомної енергетики (МАГАТЕ), які присутні на станції, не мають доступу на всі локації, проте завдяки їм світ отримує альтернативну інформацію. Про це сьогодні, 22 вересня, в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав голова Державної інспекції ядерного регулювання України у 2017-2021 роках Григорій Плачков.

Він нагадав, що блоки на Запорізькій АЕС перебувають у стані холодної зупинки.

“Станція замінована. Станція використовується як склад зброї, як щит для завдання ударів по Нікополю і Марганцю. Вона розташована недалеко від лінії бойових зіткнень. Але поки води для охолодження активних зон і басейнів витримки вистачає. А так ситуація, як і була важка від початку окупації ЗАЕС, така ж важка і залишається. Невідомо, чи проводилися необхідні ремонти обладнання, як атомна електростанція готова до зими, який морально-психологічний стан ліцензованого персоналу. Питань щодо ЗАЕС залишається дуже багато, на жаль”, — зауважив Плачков.

За його словами, представників місії МАГАТЕ не допускають до обладнання, проте гендиректор агентства Рафаель Гроссі нещодавно відвідав станцію й оглянув зруйновану градирню.

“Від місії МАГАТЕ надходить хоч якась інформація, тому що це єдина міжнародна організація, яка взагалі присутня на Запорізькій атомній електростанції. Це важливо, тому що ми маємо альтернативну інформацію тій, яку дає країна-окупант”, — додав експерт.

Читайте також: Галущенко закликав МАГАТЕ змусити Росію припинити атаки на українські енергооб’єкти та вийти із Запорізької АЕС

Нагадаємо, МАГАТЕ на генеральній конференції ухвалило резолюцію щодо ядерної безпеки в Україні. Агентство закликало Росію негайно повернути Запорізьку атомну електростанцію під контроль української сторони.

Прямий ефір