Перед командуванням армії РФ поставлено нереалізоване завдання до дня народження Путіна звільнити Курську область, — Коваленко

Олександр Коваленко. Скріншот: uatv.ua

Російська армія припустилася низки тактичних і стратегічних помилок у Курській області, які призвели до того, що наступальні дії пригальмувалися. Мета звільнити Курську область до дня народження Володимира Путіна (7 жовтня, — ред.) не може бути реалізована. Таку думку сьогодні, 21 вересня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив військово-політичний оглядач групи “Інформаційний спротив” Олександр Коваленко.

“Поставлено завдання звільнити Курську область до дня народження Путіна, щоб йому не так було сумно задувати свічки. Але загалом це завдання не можливо реалізувати навіть до кінця жовтня. Будь-який наступ і будь-який контрнаступ має максимальний ефект у першу добу. Потім усе починає затухати, поступово йде на спад, і подальші просування мають менший результат”, — сказав він.

Завдяки маневровості операції ЗСУ, а також збереженню принципу еластичності лінії зіткнення, війська РФ не змогли далеко просунутися, зазначив експерт.

“Війська РФ намагалися прорватися за чотирма напрямками в Курській області, і при цьому більш-менш якийсь ефект показали напрямки Апанасівка, Снагость, Любимівка. Але цей ефект був продемонстрований не коштом того, що у росіян є тактичний план. Просування російських військ було зумовлено тим, що Сили оборони України використовують точно такий самий принцип, як і під час початку Курської операції, а саме маневрова мобільна операція”, — пояснив він.

Армія РФ рано почала операцію в Курській області, не стабілізувавши лінію зіткнень і не створивши необхідних резервів.

“Російське командування занадто рано почало цю операцію. Через тактичні помилки армія має мінімальне просування. Саме по собі завдання не буде виконано. Я думаю, що до дня народження Путіна може створитися в Курській області така ситуація, яка, навпаки, погіршить його настрій”, — резюмував Коваленко.

Читайте також: Росія сьогодні не розуміє, як Україна веде цю війну маневрів, — Братчук

Прямий ефір