Потрібно максимально збільшити ціну війни для РФ, щоб вона змушена була йти на переговори, — Фесенко про план перемоги України

Володимир Фесенко. Фото: uatv.ua

Військова частина плану перемоги України, з погляду обсягу, структурної ваги, одна з найголовніших частин документа. Але важлива не тільки військова перевага. Потрібно максимально збільшити ціну війни для Росії. І це один із ключових принципів українського плану перемоги. Такою думкою в ефірі телеканалу FREEДОМ поділився політолог Володимир Фесенко.

“Я можу припустити, і про це розмова триває ще з минулого року, що в плані йдеться про такі види зброї, які можуть дати Україні технологічну перевагу над російським агресором. Але важлива не тільки військова перевага, оскільки у росіян перевага в чисельності, в артилерійських снарядах. Але у Заходу дуже багато сучасної зброї. І ось про цю зброю йтиметься”, — зазначив Фесенко. 

Але тиск на Росію має бути комплексним, акцентував політолог. 

“Президент України у найзагальніших рисах акцентував головний принцип плану перемоги — потрібно максимально збільшити ціну війни для Росії. Щоб ціна війни була такою великою, щоб РФ змушена була йти на переговори. Де і як вони відбуватимуться, чи то на полях Саміту миру, чи то в певній іншій формі, — уже питання узгодження. Тут дуже складно заздалегідь хронометраж встановити”, — зазначив гість ефіру. 

На думку Фесенка, Зеленський підштовхує союзників до більш рішучих і швидких дій. 

“Президент Зеленський — максималіст. Він ставить дуже високі, складні цілі, і він підштовхує всіх: і наших дипломатів, і американських, і взагалі західних партнерів, щоб процес рухався швидше. Це його стиль, його темперамент політичний. Але в політиці ніколи заздалегідь неможливо сказати, вийде це чи не вийде. Важливо інше, що Зеленський своєю наступальною дипломатією все одно підштовхує наших партнерів до необхідних правильних рішень”, — наголосив політолог. 

Зараз зокрема йдеться і про зняття обмежень на удари західною далекобійною зброєю по цілях на території Російської Федерації. Це теж один з елементів плану перемоги, доповнив Фесенко. 

До того ж, вважає він, дуже важливо посилити економічний тиск на Росію. 

“Наприклад, вжити ефективних заходів проти російського танкерного флоту. І взагалі проти, скажімо так, активної роботи Росії на нафтових глобальних ринках. Ось саме комплексні заходи, — і військовий тиск, і економічний, і політичний тиск, вони можуть дати результат”, — резюмував політолог.

Читайте також: План перемоги розрахований на швидкі рішення наших партнерів, — Зеленський

Раніше експерт аналітичного центру “Об’єднана Україна” Ігор Попов сказав, що план перемоги України має об’єднати навколо себе лідерів західних держав та продемонструвати єдність і рішучість у підтримці країни, проти якої Кремль розв’язав війну.

Прямий ефір