Візит Зеленського до США: про контекст, очікування та значення розповів політолог

Джо Байден і Володимир Зеленський. Фото: president.gov.ua

26 вересня, на полях Генасамблеї Організації Об’єднаних Націй, відбудеться зустріч президентів України та США. Під час візиту Володимир Зеленський також проведе низку інших важливих зустрічей, зокрема з кандидатами на пост глави США, американськими конгресменами, представниками країн глобального Півдня. Очікування від цього візиту — дуже серйозні, але стримані. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав політолог Володимир Фесенко.

“Очікування серйозні, але стримані. Адже, як показує досвід у нашому спілкуванні із західними партнерами, ніколи не буває негайного результату. І наступальна дипломатія Володимира Зеленського дає результат не завжди одразу ж, але через деякий час у більшості випадків він з’являється”, — зазначив політолог. 

Фесенко наголосив: дуже важливим є виступ лідера України з трибуни Генеральної асамблеї ООН, бо світ перебуває в дуже складній фазі, а Києву потрібно нагадувати про свій порядок денний, про агресію РФ, яка не припиняється. 

“Зараз загострюється ситуація на Близькому Сході, є інші гарячі точки. Але нам потрібно нагадувати про нашу війну, про нашу біду. І оскільки дуже багато розмов про мир, про мирні переговори, треба постійно говорити про умови справедливого миру”, — акцентував спікер. 

За його словами, йтиметься і про другий Саміт миру, про українську позицію, і про те, що треба змінювати архітектуру міжнародної безпеки, яка не справляється зі своїми завданнями. 

Проте для України важливо ще й те, що якраз під час цього візиту у президента Зеленського буде ціла низка дуже значущих зустрічей у США, вважає політолог.

“Звичайно ж, зустріч у Білому домі — це завжди важливо для нас. Але зараз це не просто чергова зустріч із президентом США, а представлення, обговорення нашого плану перемоги, пропозицій американським партнерам щодо того, що можна і потрібно зробити, щоб посилити позицію України й у війні проти російського агресора, й у майбутніх переговорах. Це, до речі, позиція багатьох американських політиків і експертів про те, що переговори треба починати з позиції сили”, — зазначив Фесенко. 

Від президента прозвучать конкретні пропозиції і про військове, і про політичне, і про дипломатичне посилення позиції України, доповнив політолог. 

“Якраз зараз, у вересні, будуть вирішуватися питання про бюджет на майбутній рік. І для нас це дуже важливо. Зокрема, збереження стабільної американської підтримки. Ми не хотіли б повторення тогорічної історії, коли на пів року була пауза в допомозі, яка дала перевагу російському агресору”, — зазначив гість ефіру. 

Також, за його словами, обговорюватимуться питання на майбутнє, зокрема щодо того, щоб була більш чітка, послідовна позиція США в підтримці перспективи вступу України до НАТО. 

“Тож порядок денний цього візиту Зеленського до США буде дуже насичений. На Генасамблеї буде не тільки виступ глави Української держави, а й зустрічі з низкою партнерів і західних, і країн глобального Півдня. Як завжди, на полях Генасамблеї є можливість зустрітися з лідерами найрізноманітніших країн світу”, — зазначив Фесенко. 

Для України не менш важлива не тільки зустріч Зеленського з Байденом, а й зустріч із двома кандидатами на посаду президента США — Трампом і Гарріс. 

“Незабаром буде вирішуватися питання про спадкоємність політики США, про те, щоб майбутній президент США, хто б це не був, Дональд Трамп чи Камала Гарріс, щоб вони зберегли підтримку України. Так, може форма відрізнятися, стилістика, але підтримка має зберегтися. І тому президент презентуватиме план перемоги обом кандидатам на посаду президента США. Розмова буде йти по-різному. Для Трампа, наприклад, мають бути особливі аргументи, тим паче він виступає за початок перемовин із Росією. Йому потрібно показати й переконати його в тому, що переговори мають бути з позиції сили, а тому Україну треба посилити”, — наголосив політолог. 

З Камалою Гарріс, на думку Фесенка, треба говорити про те, що, зберігаючи нинішню політику, необхідно посилювати її, бути рішучішими, швидшими в підтримці України. 

Також у президента Зеленського будуть розмови з Конгресом США. 

“Конгрес США ще у квітні зобов’язав адміністрацію Байдена представити свій план, план перемоги України над Росією за підтримки Сполучених Штатів. А раз триває така дискусія між Конгресом, де республіканці намагаються нав’язати свої правила гри Байдену, і ось Білий дім має відповідати, і нібито вже представив свої пропозиції. Ми, звісно, не будемо чекати, коли за нас вирішать, що і як потрібно зробити для України. Ми показуватимемо свою позицію, своє бачення того, як США можуть нам ефективно допомогти в перемозі над Росією і посиленні наших позицій на майбутніх мирних переговорах”, — наголосив гість ефіру. 

Фесенко звернув увагу на ще одну важливу деталь: чому саме зараз президент України презентує план перемоги. 

“У нас деякі злі язики починають висміювати, мовляв, як так, на третій рік війни з’являється цей план. У нас на кожен рік війни був свій план. Саме тому Україна вистояла та неодноразово рухалася вперед. Але зараз особлива ситуація у США — президентські вибори. Тому позиція Києва буде представлятися і демократам, і республіканцям, обом кандидатам у президенти, і Білому дому, і президенту США, і Конгресу. І це, напевно, найправильніша тактика в нинішніх умовах. Ми повинні показувати, що працюємо з обома партіями, з усіма політичними таборами. І для нас принципово важливо зберегти двопартійну підтримку США. І з цього погляду якраз представлення цього плану дуже своєчасне. Адже рішення потрібні вже найближчими місяцями, і з обома кандидатами на пост президента США важливо говорити для того, щоб зберегти політику підтримки України й у майбутньому”, — резюмував політолог.

Читайте також: Зеленський і Байден зустрінуться наступного тижня: які питання обговорять лідери

Нагадаємо, в Нью-Йорку з 10 вересня триває 79-а Генасамблея Організації Об’єднаних Націй. З 24 до 28 вересня там відбудуться головні події за участю лідерів держав.

Прямий ефір