Негайно повернути Запорізьку АЕС під контроль України вимагає МАГАТЕ — подробиці

Запорізька АЕС. Фото: mev.gov.ua

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) на Генеральній конференції напередодні ухвалило резолюцію з ядерної безпеки в Україні. Агентство закликало Росію негайно повернути Запорізьку атомну електростанцію (ЗАЕС) під контроль української сторони, передає FREEДОМ.

Резолюцію було схвалено 65 голосами. Співавторами документа виступили 52 країни-члени МАГАТЕ. Документ підтверджує, що українські атомні станції, серед яких і Запорізька АЕС, мають функціонувати під повним суверенним контролем України. МАГАТЕ закликає до негайного виведення військового та іншого персоналу Росії з території ЗАЕС та повернення станції під контроль української влади для забезпечення її безпеки.

На резолюцію вже відреагував президент України Володимир Зеленський, наголосивши, що ядерна безпека є першим пунктом української формули миру.

“Росія — єдиний терористичний режим у світі, який вкрав атомну електростанцію, яка є найбільшою АЕС у Європі, перетворив її на військову базу та продовжує використовувати для ядерного шантажу нашого континенту та світу. Саме тому ядерна безпека є першим пунктом формули миру. І це було однією з головних тем на порядку денному першого Саміту миру. Я радий бачити, що сьогоднішня резолюція Генеральної конференції МАГАТЕ сприяє цим важливим зусиллям. Тільки завдяки колективній рішучості та принциповим діям ми зможемо змусити агресора припинити шантаж та терор. У цьому має бути зацікавлена кожна держава, яка дотримується Статуту ООН та загальнолюдських принципів, заради міжнародного миру та безпеки”, — наголосив Володимир Зеленський у соцмережі Х.

Читайте також: Галущенко закликав МАГАТЕ змусити Росію припинити атаки на українські енергооб’єкти та вийти із Запорізької АЕС

Нагадаємо, в Центрі національного спротиву повідомили, що російська армія на Запорізькій АЕС розміщує особовий склад своїх військ, а також зберігає боєприпаси та вибухові речовини.

Прямий ефір