“Червоні лінії” Путіна давно стерті й забуті — розбір (ВІДЕО)

Володимир Путін. Фото: gettyimages.com

Союзники України не стануть учасниками війни, якщо дадуть дозвіл Києву на удари вглиб Росії далекобійними ракетами. Так на погрози Путіна відповів генеральний секретар НАТО. Єнс Столтенберг нагадав, що КНДР та Іран давно постачають РФ боєприпаси та безпілотники, але при цьому не вважаються безпосередніми учасниками війни. Путін прагне залякати Захід та ізолювати Україну, впевнені експерти. Але його так звані “червоні лінії” — блеф, інформує FREEДOM.

Путін попередив союзників Києва, що якщо вони дозволять використовувати свої далекобійні ракети для ударів углиб території РФ, то поставлять НАТО “у стан війни” з Росією. Атаки українських безпілотників по об’єктах на території РФ, безперервне постачання західної техніки — це лише частина довгого списку так званих “червоних ліній” Путіна, які давно перейдено і забуто. Показовою стала реакція кремлівського диктатора на операцію ЗСУ в Курській області — лише через добу він публічно поскаржився на нібито провокацію з боку Києва.

“Мені здавалося, що навіть ці події можуть не зачепити тефлоновий рейтинг Путіна. Але його демонстративне мовчання, неучасть у драматичних подіях у прикордонні вже призвели до зростання критики на його адресу. Навіть кремлівські соціологи показують значне зростання тривоги у населення і одночасно — падіння рейтингу Путіна”, — прокоментувала засновниця агентства ExtremeScan Олена Конєва в інтерв’ю виданню “Радіо Свобода”.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг переконаний, що Путін просто боїться протистояння власної армії і військ НАТО, адже Альянс — найсильніша військова сила у світі.  Путін не віддасть наказ про пряме бойове зіткнення, вважають експерти. Він, швидше, вдасться до своєї улюбленої тактики гібридних загроз.

“Одне джерело повідомило, що російський президент не зацікавлений в ескалації конфлікту аж до ядерної війни, але має бачення того, що було описано як “горизонтальна ескалація”. Сюди входять гібридні атаки, як-от найм агентів для спалювання комерційної нерухомості, пов’язаної з українською підтримкою, або напад на залізничну інфраструктуру, що перевозить військову допомогу на схід до Києва”, — з публікації видання The Telegraph.

Президент України впевнений — союзники повинні зберігати єдність, інакше Путін і йому подібні здатні “розділити світ і з’їсти його частини як пиріг”.

“Іноді він грає просто перед деякими лідерами, які чекають від Путіна якихось емоцій, хочуть почути щось про мир. І іноді він може посилати якісь меседжі глобальному Півдню або ще кудись, і вони починають говорити — бачите, Путін готовий до діалогу. До якого діалогу? Він гравець. Він відчуває цю слабкість Заходу і глобального Півдня. Він знаходить те місце, де між ними немає єдності, де у них різні інтереси. І я думаю, що проблема в тому, що люди повинні зрозуміти, що його місія не в тому, щоб зупинити війну. Він нічого не хоче зупиняти, тому що йому не потрібна і він дуже боїться успішної України“, — заявив Володимир Зеленський.

У ніч на 18 вересня безпілотники атакували один із найбільших складів боєприпасів у європейській частині РФ — 107-й арсенал Головного ракетно-артилерійського управління Міністерства оборони Росії у Тверській області. Пожежу в Торопці побачили супутники, а масова детонація боєприпасів була настільки потужною, що Volcanodiscovery зафіксував землетрус магнітудою 2,8 бала. Але Путін вважав за краще не помітити зникнення чергової своєї “червоної лінії”.

Читайте також: “Несе пряму загрозу безпеці Європи: Британія в ОБСЄ засудила передачу іранської балістики Росії

Прямий ефір