Підтримка української енергетики, посилення оборони, тиск на РФ: стали відомі деталі перемовин Зеленського та фон дер Ляєн

Володимир Зеленський та Урсула фон дер Ляєн. Фото: president.gov.ua

Лідер України Володимир Зеленський сьогодні, 20 вересня, у Києві провів перемовини з президенткою Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн. Сторони, зокрема, обговорили підтримку української енергетики та питання посилення оборони. Про це інформує FREEДОМ із посиланням на пресслужбу Офісу президента України. 

За словами глави Української держави, переговори були максимально змістовними. 

“Пріоритети очевидні — оборона України. Наші позиції, наші воїни, цілком справедливий тиск на Росію за війну. Підтримка нашої стійкості — України та всієї Європи. Особливо актуальне питання зараз, перед зимою, — енергетика, захист і відновлення об’єктів інфраструктури”, — сказав президент під час спільної пресконференції з очільницею Єврокомісії.

Зеленський та фон дер Ляєн докладно обговорили підтримку української енергетики: потреби, необхідні ресурси та посилення захисту критично важливих обʼєктів. 

Окремо президент відзначив оголошене напередодні рішення про додаткову підтримку з боку ЄС для підготовки до зими на суму близько 160 млн євро, з яких 100 млн — із доходів від заморожених російських активів. 

Президент переконаний, що необхідне повне використання заморожених російських активів для захисту України від агресії РФ, чіткий механізм виділення анонсованих раніше 50 млрд дол., щодо яких вже є загальне рішення на політичному рівні, а також посилення санкцій проти Росії. 

Окрему увагу Зеленський звернув на роботу щодо повної реалізації формули миру. За його словами, потрібно максимально посилити Україну, щоб уже цього року провести другий Саміт миру.

Під час перемовин лідери також приділили увагу питанню вступу України до ЄС. 

Своєю чергою, Урсула фон дер Ляєн заявила, що Європейська комісія розробила план підтримки української енергетики у зимовий період. Він передбачає відновлення 2,5 ГВт енергопотужностей, а також продовження приєднання України до європейської енергетичної мережі. 

Крім того, ЄС планує експортувати до України 2 ГВт електроенергії та забезпечити стабільне енергопостачання в усіх регіонах. Завдяки цьому вдасться покрити понад 25% енергетичних потреб узимку.

“Зараз ми відправляємо мобільні газові турбіни, сонячні панелі. Також ми обговорювали питання, які стосуються захисту електростанцій”, — зазначила президентка Єврокомісії. 

За її словами, Єврокомісія також ухвалила пропозиції, які дадуть ЄС змогу виділити Україні кредит у розмірі до 35 млрд євро з пакета допомоги, про який домовилася “Група семи” (G7).

“Дуже важливо, що цей кредит буде переданий безпосередньо у ваш державний бюджет. Це покращить макрофінансову стабільність України та надасть вам значну фіскальну підтримку. Ви будете вирішувати, як найкраще використовувати ці кошти”, — резюмувала фон дер Ляєн.

Читайте також: ЄС планує допомогти покрити понад чверть потреб України в електроенергії взимку, — президентка Єврокомісії

Нагадаємо, президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн прибула до столиці України 20 вересня.

Прямий ефір