Не може бути стійкої безпеки в Європі без стабільної України, — Столтенберг

Єнс Столтенберг. Скріншот: uatv.ua

Збільшення постачання озброєння в Україну наближає встановлення миру в Європі. Про це сьогодні, 19 вересня, у своїй прощальній промові заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє FREEДОМ.

“Сьогодні Володимир Путін вірить, що він може досягти своїх цілей на полі бою. Він вірить, що він може “пересидіти” нас. Ось чому він продовжує вести свою жорстоку війну. Я не вірю, що ми можемо змінити думку Путіна, але я вірю, що ми можемо змінити його розрахунки. Надавши Україні більше зброї, ми можемо змусити Путіна зрозуміти, що він не може отримати те, чого він хоче силою. І зробити це настільки дорогим, що йому доведеться прийняти, що Україна володіє суверенним, демократичним правом залишатися суверенною і демократичною нацією. Парадокс у тому, що чим більше зброї ми зможемо поставити Україні, тим більша ймовірність того, що ми зможемо досягти миру та покласти край війні. І чим надійніша наша довгострокова військова підтримка, тим швидше закінчиться війна”, — сказав він.

Столтенберг наголосив, що попередні спроби домовитися з Росією не привели до результату саме тому, що вони не були підкріплені військовою міццю. Як приклад він назвав Мінські угоди.

“Як заявив президент України Володимир Зеленський, Росія має бути частиною майбутніх мирних переговорів. Мінські угоди після першого вторгнення Росії 2014 року не принесли миру. Будь-яка майбутня угода має бути підкріплена сильною військовою підтримкою України та надійними гарантіями безпеки для забезпечення міцного миру. Не може бути стійкої безпеки в Європі без стабільної України та міцної безпеки для України без членства в НАТО. Двері НАТО відчинені й Україна приєднається”, — пояснив генеральний секретар НАТО.

Читайте також: Не йдеться про умиротворення агресора або заморожування війни, — Мережко про план перемоги Зеленського

Нагадаємо, Столтенберг залишить свою посаду 1 жовтня. На цю дату запланована церемонія урочистої передачі повноважень від Столтенберга до його наступника, експрем’єра Нідерландів Марка Рютте.

Прямий ефір