План перемоги України має об’єднати навколо себе західний альянс — розбір експерта

Ігор Попов. Фото: Facebook/Igor Popov

План перемоги України має об’єднати навколо себе лідерів західних держав та продемонструвати єдність і рішучість у підтримці країни, проти якої Кремль розв’язав війну. Про це сьогодні, 19 вересня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив експерт аналітичного центру “Об’єднана Україна” Ігор Попов.

За його словами, план перемоги базується на українській формулі миру.

“Ситуація у світі дуже динамічно розвивається, тому специфіка постійно оновлюється. Звісно, весь план є закритим, і це правильно, тому що потрібно узгодити його з нашими союзниками, насамперед зі Сполученими Штатами Америки. Якщо ми зараз опублікуємо цей план, а потім виявиться, що не за всіма пунктами є згода з американцями, то це лише послабить позицію. Тому тут абсолютно правильна послідовність. Спочатку прямий закритий діалог із союзниками, а потім уже публікація офіційної частини”, — сказав експерт.

На думку Попова, головна мета — це продемонструвати те, що західний альянс зберігає єдність та рішучість у підтримці України.

“Бо, на жаль, з боку окремих західних політиків звучать не зовсім однозначні заяви. І тому якраз цей план має об’єднати навколо себе лідерів західних держав, західні уряди та показати і Російській Федерації, і країнам глобального Півдня, що вони готові надавати дуже серйозну підтримку Україні протягом тривалого періоду”, — сказав він.

Попов зазначив, що є частина військових питань — це надання дозволу на удари західними ракетами по військових об’єктах на російській території, це виконання графіків постачань озброєнь, які були раніше узгоджені.

“Щодо економічного блоку, то уряд України затвердив проєкт бюджету на 2025 рік, і ми бачимо, що потреби в зовнішньому фінансуванні становлять близько 40 млрд доларів. Поки що немає домовленості про джерела покриття цих сум. Тому саме від західних союзників нам теж потрібні ясність та розуміння”, — сказав експерт.

Він нагадав: днями з’явилася новина, що оскільки ситуація з випуском бондів під заставу російських заморожених активів відкладається, то Європейський Союз розглядає варіант надання швидкого кредиту, який покриє саме дефіцит бюджету України.

“Ми всі свої гроші витрачаємо на війну, а на соціальні витрати ми беремо гранти й кредити від західних урядів”, — сказав Попов.

Він наголосив, що лише за допомогою Заходу Україна зможе демонструвати силу.

“Самі ми не впораємося у цьому протистоянні. Саме тому потрібен прямий діалог та закриті зустрічі в Нью-Йорку. Це буде момент істини насправді”, — вважає експерт.

Читайте також: План перемоги України найближчими днями буде презентовано у США: як примусити РФ припинити війну — в огляді експертів

Нагадаємо, Київ завершує роботу над планом перемоги України та збирається представити його союзникам наступного тижня, заявив президент України Володимир Зеленський. Стратегія Києва охоплює військовий, політичний, дипломатичний та економічний напрями. Кожен складається з переліку пунктів — які умови мають бути виконані для встановлення справедливого миру.

Прямий ефір