Україна не готова до напівзаходів: про ключові небезпеки розповів Попов

Ілюстрація: dw.com

Заморожування бойових дій не є прийнятним для України сценарієм. Про це сьогодні, 19 вересня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив експерт аналітичного центру “Об’єднана Україна” Ігор Попов.

Він зазначив, що сам термін “заморозка” несе негативну конотацію.

“Ми на експертному рівні моделюємо постійно всі можливі сценарії. І те, що у вузькому значенні називається “заморозка” — це зупинка бойових дій без будь-яких гарантій безпеки, без будь-яких політичних домовленостей. Це, звісно, негативний сценарій, тому що він підвішує ситуацію та не дає жодних запобіжників від того, що нова війна не почнеться. І також він не дає жодних запобіжників від того, що підтримка Заходу триватиме. Тому це, звісно, один із найгірших сценаріїв. Хороших у нас взагалі не особливо залишається, чесно кажучи, реалістичних. Але напівзаходи, вони не є прийнятними”, — сказав Попов.

Він зазначив, що є кілька ключових небезпек, щодо яких ідуть поки що неформальні консультації, в основному або на експертному рівні, або на двосторонньому, але без прямого діалогу з Росією.

“Один — це статус окупованих територій. Росія вимагає у будь-якому разі визнавати, що це частина Російської Федерації. На це ніхто не піде. Щодо можливих політичних домовленостей, Росія також не зняла свою вимогу про обмеження боєздатності, чисельності та озброєння Збройних сил України. На це також ніхто не піде. І тому є кілька рівнів безпекових діалогів. І, власне, ситуація на полі бою — це тільки один із рівнів. А є набагато глибші питання про регіональну безпеку, про відносини між Сполученими Штатами та Китаєм, і Російською Федерацією, діалог про незастосування ядерної зброї, про контроль за стратегічними наступальними озброєннями, про розміщення ракет середньої та малої дальності”, — сказав експерт.

Він наголосив, що тільки Україна з Росією не можуть ухвалити всі рішення, які сприяли б мирному регулюванню.

Читайте також: План перемоги України найближчими днями буде презентовано у США: як примусити РФ припинити війну — в огляді експертів

Нагадаємо, німецьке видання Bild сьогодні, 15 вересня, оприлюднило матеріал, у якому зазначається, що президент України Володимир Зеленський під час візиту до Сполучених Штатів Америки нібито може оголосити про те, що готовий запропонувати РФ “припинення вогню на певних ділянках фронту”. Ця інформація не відповідає дійсності, а керівництво країни проти будь-якого заморожування війни, заявив радник президента з комунікацій Дмитро Литвин.

Прямий ефір