Не йдеться про умиротворення агресора або заморожування війни, — Мережко про план перемоги Зеленського

Олександр Мережко. Фото: uatv.ua

Напередодні президент Володимир Зеленський у своєму зверненні заявив, що український план перемоги повністю готовий, тепер потрібно його реалізувати. Коментуючи ініціативу глави держави в ефірі FREEДОМ, голова комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко наголосив: це не план умиротворення агресора або заморожування війни, а саме план перемоги. 

“Я ще не бачив сам текст цього плану, можу судити про нього тільки за заявами президента Зеленського. Зокрема можна згадати його інтерв’ю журналісту CNN Фаріду Закарія, в якому президент говорить про 4+1 пункти цього плану”, — зазначив Мережко. 

Він нагадав, що свого часу ще один план перемоги України був розроблений трьома комітетами Палати представників Конгресу США.

“Той план містив у собі три основні компоненти. Він починався з того, що умиротворення агресора не працює, і необхідно, по суті, йти за формулою президента Рейгана — до миру через силу: Peace through strength. Основні три компоненти плану перемоги республіканців передбачали, по-перше, надання Україні критично необхідного озброєння. По-друге, посилення санкцій проти Росії. І третій, дуже важливий пункт, — конфіскація і передача Україні заморожених російських активів”, — зазначив гість ефіру.

Мережко акцентував, що план перемоги Зеленського являє собою конкретні кроки і заходи. 

“Треба наглосити на тому, що це саме план перемоги. У ньому йдеться про те, що це не план умиротворення агресора, не план заморожування війни. Це план досягнення перемоги, який являє собою конкретні кроки і заходи, спрямовані на досягнення цієї мети. Основними елементами плану є надання необхідного озброєння, насамперед ракет дальнього радіусу дій. По-друге, отримання згоди наших союзників і партнерів, які надають своє озброєння, зокрема ракети, на можливість використання цієї зброї на території держави-агресора”, — сказав депутат. 

У документі, за його словами, йдеться також про дипломатію, спрямовану на примус до миру агресора. 

“Міститься також у цьому плані економічна складова. Крім того, йдеться про геополітичне становище України у світі. Це основні компоненти плану перемоги”, — сказав Мережко.

На його думку, цей план перемоги в історичному аспекті — в інтересах простих росіян. Вони мають бути зацікавлені в тому, щоби Україна перемогла путінський режим і путінську диктатуру. 

“Це відкриває певні можливості для свободи росіян. Путін веде свій народ у прірву. Він використовує його для здійснення тяжких міжнародних злочинів, насамперед злочину агресії та геноциду проти українського народу. Тобто в інтересах росіян припинити вчинення цих злочинів, усунути свого “фюрера” і зробити так, щоб це не повторилося в майбутньому. Тільки тоді відкриються якісь можливості для цивілізованого розвитку Росії та її суспільства. Перемога України є гарантією безпеки і Європи, і всього світу. І тут можна говорити і про певні інтереси російського суспільства, вірніше навіть його здорової частини”, — резюмував гість ефіру.

Читайте також: Український план перемоги Зеленський представить у Вашингтоні — деталі (ВІДЕО)

Як повідомлялося раніше, план перемоги України включає чотири основні пункти — військовий, політичний, дипломатичний та економічний — і один додатковий, який буде долучений після закінчення бойових дій. 

Прямий ефір